Arapske zemlje i borba za prevlast

Tenzije između Katara i Saudijske Aravije su starije i šire od neslaganja poslije Arapskog proleća iz 2011.
56 pregleda 1 komentar(a)
Kairo, nemiri, Foto: Rojters
Kairo, nemiri, Foto: Rojters
Ažurirano: 10.07.2013. 11:13h

Sukobi vojske i islamističkih snaga u Egiptu, ponovo su istakli rivalitet bogatih zemalja Persijskog zaliva koje se nadmeću za uticaj i prevlast u regionu.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, dvije najbogatije zalivske zemlje, obećale su juče Egiptu osam milijardi dolara u gotovini i kreditima, ne samo s ciljem da podrže slabu prelaznu vladu, već i da oslabe uticaj Katara i Turske, piše danas Njujork tajms .

Katar je u savezništvu s Turskom dao značajnu finansijsku i diplomatsku podršku Morsijevoj Muslimanskoj braći, ali i islamistima u drugim zemljama. Katar je za godinu dana Morsijeve vlade dao Egiptu osam milijardi dolara, dok je Turska ponudila zajam od dvije milijarde dolara.

Tenzije između Katara i Saudijske Aravije su starije i šire od neslaganja poslije Arapskog proleća iz 2011. Saudijska Arabija, koja preferira tihu diplomatiju i rad iza kulisa, sebe smatra regionalnim liderom

Za razliku od Katara, koji je podržavao islamiste u Libiji i Siriji, Saudijska Arabija i Emirati nastoje da vrate stari autoritarni poredak u strahu da bi islamski pokreti i zalaganje za veću demokratiju mogli destabilizovati i te zemlje, navodi njujorški list.

Saudijska Arabija i Emirati su oduševljeno prihvatili vojno svrgavanje Mohameda Morsija iz Muslimanske braće. Te zemlje imaju izražen neprijateljski odnos prema islamističkom programu tog pokreta koji smatraju prijetnjom za legitimitet sopstvenih monarhija i regionalnu stabilnost.

Obećanje pomoći od osam milijardi dolara ukazuje i na ograničenost američkog uticaja - SAD Egiptu godišnje daju 1,5 milijardi dolara, što je mali dio onoga što su obećale zalivske zemlje.

Angažman tih zemalja, međutim, značajno se razlikuju od pristupa SAD - adminstracija predsjednika Baraka Obame pokazala je nesigurnost u reakciji na akcije vojske u Egiptu, ali i u širem smislu kako da održi uticaj na sve haotičniji i podjeljeniji arapski svijet u kojem je i inače teško definisati američke interese.

Tenzije između Katara i Saudijske Arabije su starije i šire od neslaganja poslije Arapskog proljeća iz 2011. Saudijska Arabija, koja preferira tihu diplomatiju i rad iza kulisa, sebe smatra regionalnim liderom.

Katar, s druge strane, godinama nastoji da ostvari spoljnopolitički uticaj, često nasuprot interesima Saudijaca, pri čemu pored bogatstva koristi i televizijsku mrežu Al Džazira kako bi odigrao ključnu ulogu u najozbiljnim događajima u regionu.

Katar je značajno finansirao islamiste u Tunisu, Libiji, Siriji i Egiptu, često stajući na stranu Muslimanske braće i njihovih saveznika poput ekstremističkog pokreta Hamas. Razgnijevio je Saudijce i Amerikance podrškom islamističkim pobunjenicima u Siriji kojima je dostavljao i oružje i pored protivljenja SAD.

Bonus video: