U razmjeni vatre na Sinaju stradale dvije osobe

Itar-Tass, pozivajući se na egipatske medije, prenosi da je napad izvršen u gradu El-Nahl u centralnom dijelu poluostrva a da se ne zna da li su žrtve civili ili policajci
0 komentar(a)
Sinaj, Foto: Beta/AP
Sinaj, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.07.2013. 08:51h

U napadu ekstremista na policijski kontrolni punkt na egipatskom poluostrvu Sinaj dvije osobe su poginule, a šest je ranjeno, javile su agencije.

Itar-Tass, pozivajući se na egipatske medije, prenosi da je napad izvršen u gradu El-Nahl u centralnom dijelu poluostrva a da se ne zna da li su žrtve civili ili policajci.

Ranjeni su, međutim, vojnici, navodi ruska agencija.

Frans pres, pozivajući se na ljekarske izvore, navodi da je moguće da je jedna žrtva civil, čiji je automobil pogođen granatom.

Francuska agencija izvještava da su ekstremisti kod grada Rafaha, na sjeveru Sinaja kod pogranične oblasti sa Pojasom Gaze, granatirali jednu policijsku bazu, kao i još jedan kontrolni punkt u gradu El-Ariš, oko 45 kilometara zapadno od Rafe.

Poslije svrgavanja predsjednika Muhameda Morsija ekstremisti na Sinaju već su izvršili nekoliko napada na vojnike i policajce.

U petak su naoružani islamisti izvršili nekoliko napada na vojne objekte na sjeveru poluostrva i tada je poginuo jedan vojnik.

Kasnije je u El-Arišu pucano na još pet pripadnika policije.

Poslije toga, komanda Oružanih snaga proglasila je punu borbenu gotovost na Sinajskom poluostrvu i u Suecu na sjeveroistoku zemlje a sjeverni Sinaj proglašen je „zonom borbe protiv terorizma“.

Bonus video: