Snouden prihvatio Madurovu ponudu za azil?

Maduro je objasnio da nije imao kontakata sa Snoudenom, koji nije viđen u javnosti još od 23. juna, kada je doletio u Moskvu.
4 komentar(a)
edvard snouden, Foto: Beta/AP
edvard snouden, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.07.2013. 16:20h

Predsjednik komiteta ruske Dume za međunarodne odnose Aleksej Puškov, na svom internet profilu objavio je vijest da je odbjegli američki obavještajac Edvard Snouden prihvatio ponudu za azil u Venecueli, prenosi Frans pres.

Politički azil u toj južnoameričkoj zemlji ponudio mu je predsjednik Venecuele Nikolas Maduro, a drugih potvrda ove informacija još uvijek nema.

"Kao što je moglo i da se očekuje, Snouden je prihvatio ponudu Madura o političkom azilu", napisao je ranije Puškov, navodeći da je informaciju vidio na televizijskom kanalu "Vesti 24" i da se za detalje o ovom navodu treba obratiti toj televiziji.

Maduro se obratio kasno sinoć Snoudenu, poručivši mu da odluči da li želi da dođe u Karakas, nakon što je bivši obavještajac podnio zahtjev za azil kako bi izbjegao SAD.

"Primili smo pismo sa zahtjevom za azil. Snouden će morati da odluči kad će letjeti - ako na kraju odluči da doleti ovdje", rekao je Maduro novinarima u Predsedničkoj palati, preneo je AFP.

Ponude tri latinoameričke zemlje Snoudenu, Maduro je nazvao "kolektivnim humanitarnim političkim azilom".

Maduro je objasnio da nije imao kontakata sa Snoudenom, koji nije viđen u javnosti još od 23. juna, kada je doletio u Moskvu.

Kako smatra AFP, postupci administracije predsjednika Madura idu u prilog zbližavanju sa Vašingtonom, ali portparol Stejt departmenta upozorio je ranije da će svako omogućavanje tranzita, pružanje gostoprimstva i eventualno pružanje azila Snoudenu imati posljedice po bilateralne odnose sa SAD, a analitičari upozoravaju da bi pružanje podrške Snoudeno moglo biti i ekonomski štetno po Venecuelu.

Bonus video: