Venecuela primila Snoudenov zahtjev za azil

Vjeruje se da se Edvard Snouden (i dalje) nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Šeremetjevo
2 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2013. 14:28h

Venecuela je primila zahtjev za azil od američkog bivšeg obavještajnog savjetnika Edvarda Snoudena, rekao je danas predsjednik te zemlje Nikolas Maduro.

Maduro je već nudio azil Snoudenu, za koga se vjeruje da se nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Šeremetjevo.

Snouden se na aerodromu nalazi već 15 dana i nije viđen od odlaska 23. juna iz Hong Konga, gdje je objelodanio tajni američki program za praćenje komunikacije u svijetu.

Oglasio se jedino preko intervjua koji je prije dva dana objavio njemački "Špigl".

Maduro je rekao da će to možda biti "prvi kolektivni humantirani azil" na svijetu, u kome različite zemlje poručuju "Dođi kod nas!"

Pored Venecuele, azil su mu nudile Bolivija i Nikaragva, dok je Ekvador saopštio da će razmotriti njegov zahtjev.

Maduro je rekao da će to možda biti "prvi kolektivni humantirani azil" na svijetu, u kome različite zemlje poručuju "Dođi kod nas!".

Snoudenu su SAD poništile pasoš i nije jasno da li on ima putna dokumenta koja bi mu bila potrebna da napusti Moskvu.

Maduro je izjave dao kasno sinoć na sastanku sa predsjednikom Paname.

U nedjelju, kubanski predsjednik Raul Kastro istakao je pravo Bolivije, Venecuele i Nikaragve da ponude politički azil onima koji su "progonjeni zbog ideala i borbe za demokratska prava".

Podrška Kube ima veliki značaj budući da ne postoje direktni letovi iz Moskve ka Boliviji, Venecueli i Nikaragvi, zbog čega bi Snouden, ako bi odlučio da u tim zemljama potraži utočište, morao prvo da sleti u Havanu.

Nekoliko zemalja Evrope je prošle nedjelje odbilo da odobri azil 30-godišnjem američkom analitičaru koji je, kako je ranije objavio Vikiliks, uputio takav zahtjev 21 zemlji.

Galerija

Bonus video: