Kanada: Toronto pod vodom, rekordne padavine

Policija i vatrogasci spašavali su čamcima nekih 1.000 putnika iz deset vagona dvospratnog voza kome je voda dopirala do donjih prozora
193 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2013. 09:32h

Rekordne padavine izazvale su poplave u Torontu koje su bez struje ostavile oko 300.000 građana i zatvorile podzemne železnice.

U gradskom vozu, koji se napunio vodom, 1.000 putnika je bilo zarobljeno.

Kanadski zavod za životnu sredinu saopštio je da je juče u pojedinim dijelovima grada palo više od 10 centimetara kiše. To su bile rekordne padavine u jednom danu - prethodni rekord bio je 3,6 centimetara 2008.

Policija i vatrogasci spašavali su čamcima nekih 1.000 putnika iz deset vagona dvospratnog voza kome je voda dopirala do donjih prozora, u akciji koja se produžila i poslije ponoći.

(FOTO: Reuters)

Gradske podzemne železnice privremeno su prestale sa radom zbog problema sa strujom. Pojedine stanice takođe su bile pod vodom. Servis je kasnije djelimično nastavljen, ali su veliki dijelovi sistema još zatvoreni.

Veliki broj vozila napušten je u centru grada, pojedina u vodi do prozora. Regionalna aviokompanija Porter Erlajns otkazala je sve letove sa aerodroma u centru grada zbog nestašica struje na terminalu.

Oko 300.000 građana ostalo je bez električne energije. Predstavnica elektrodistributerske kompanije Toronto Hajdro rekla je da bi rad na ponovnom uspotavljanju struje mogao biti usporen preko noći.

(FOTO: Reuters)

Druga kompanija, Enersors, saopštila je da je bez struje oko 80 odsto stanovnika Misisoge, grada u blizini Toronta od 700.000 stanovnika. Do 22 časa je taj broj smanjen na oko 50.000.

Poplave u Torontu nastale su dvije nedjelje pošto je nevrijeme u Kalgariju pretvorilo djelove zapadne oblasti grada u jezero i primoralo 100.000 stanovnika da napusti kuće. Tri osobe su stradale u tim poplavama.

Galerija

Bonus video: