Bin Ladena čuvao nemar obavještajaca

"Živjeli su izuzetno skromno, nikada se nisu izlagali u javnosti. Imali su minimum obezbjeđenja"
2 komentar(a)
Osama bin Laden, Foto: Rojters
Osama bin Laden, Foto: Rojters
Ažurirano: 09.07.2013. 08:28h

Osama bin Laden nije otkriven skoro deceniju zbog nestručnosti i nemara pakistanskih obavještajaca, stoji u zvaničnom izvještaju Pakistana o ubistvu vođe Al Kaide.

U mnogo očekivanom izvještaju na 336 strana, koji je prenijela katarska satelitska TV "Al džazira" (Al Jazeera), sadržani su dokazi o nestručnosti na skoro svakom nivou pakistanske bezbjednosne mašinerije.

I pakistansko rukovođstvo je kritikovano zbog neuspjeha u otkrivanju aktivnosti američke CIA na pakistanskoj teritoriji, kao i SAD zbog "nelegalnog načina" na koji je operacija hvatanja Bin Ladena izvedena.

"SAD su se ponašale kao razbojnik", navodi se u izvještaju "Komisije Abotabad", formirane mjesec dana poslije racije kako bi istražila okolnosti Bin Ladenovog ubistva, prenosi Rojters.

"Ali iznad svega, sve upućije na potpuni neuspjeh Pakistana da otkrije prisustvo Bin Ladena na svojoj teritoriji skoro deceniju ili da se razazna pravac američke politike prema Pakistanu koja je kulminirala ponižavanjem pakistanskog naroda koje se moglo izbjeći", stoji u izveštaju.

Bin Laden je u Pakistan stigao u proljeće ili ljeto 2002, u jednom trenutku proveo je dvije godine u Haripuru prije nego što se premjestio u kompleks u Abotabadu sa porodicom, avgusta 2005. godine

Poslije decenije dugog "lova", CIA je otkrila trag do lidera Al-kaide 2011. u kompleksu nadomak elitne pakistanske vojne akademije u Abotabadu, blizu glavnog grada Islamabad.

U tajnoj noćnoj misiji američke specijalne mornaričke jedinice najtraženiji čovek na svijetu ubijen je 2. maja te godine, u epizodi koja je ponizila pakistanske vojsku i veoma narušila odnose strateškog savezništva Vašingtona i Islamabada.

U izvještaju se ne odbacuje eksplicitno mogućnost umješanosti otpadnika u okviru same pakistanske obavještajne službe.

"Iako mogućnost nekog stepena progledanja kroz prste unutar ili izvan vlade ne može biti u potpunosti odbačena, ne može se identifikovati niko kao kriv za povlađivanje", navedeno je u izvještaju.

U njemu su izvučeni zaključci na osnovu razgovora sa 201 svedokom, uključujući članove Bin Ladenove porodice i različite vladine, vojne i obavještajne zvaničnike.

Nudi se i uvid u dramatičnu noć njegovog ubistva, kao i godine njegovog života u bjesktvu, navodi Rojters.

Prema izvještaju, Bin Laden je u Pakistan stigao u proljeće ili ljeto 2002, u jednom trenutku proveo je dvije godine u Haripuru prije nego što se premjestio u kompleks u Abotabadu sa porodicom, avgusta 2005. godine.

Utvrđeno je da je vjerovatno u Pakistan ušao iz avganistanske oblasti Tora Bora, kao i da se njegova porodica iz avganistanskog Kandahara premjestila u Karači ubrzo poslije napada na SAD, 11. septembra 2001.

"Živjeli su izuzetno skromno, nikada se nisu izlagali u javnosti. Imali su minimum obezbjeđenja", navodi se u izvještaju i dodaje da se njegova minimalna grupa za podršku lako miješala sa okolnom zajednicom, a žene, djeca i unuci jedva da su ikada napuštali mjesta boravka.

Britanska agencija ističe da u ponedjeljak uveče nije bilo moguće odmah dobiti komentar zvaničnika pakistanske vlade i bezbjednosti.

Bonus video: