Avionska nesreća u San Francisku: Novi pilot vježbao slijetanje?

Pilot je Boingom 777 upravljao samo 43 sata i prvi put je pokušao da ga spusti u San Francisku. Za to vrijeme, asistirao mu je iskusniji pilot
67 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 08.07.2013. 16:52h

Pilot Boinga 777 južnokorejske aviokompanije Asiana Airlines imao je skoro 10.000 sati leta, ali je tim tipom aviona upravljao samo 43 sata i prvi put je pokušao da ga spusti u San Francisku. Za to vrijeme, asistirao mu je iskusniji pilot.

"Čuo se poziv za još jedan krug jednog člana posade sekundu i po prije udara. To znači da nisu željeli da slete, nego da povećaju brzinu, naprave krug i pokušaju da slete ponovo", rekla je Debora Hersman, iz Američke agencije za bezbjednost avio saobraćaja.

Istražioci navode da još suviše rano za nagađanja o tačnom uzroku nesreće. Ipak utvrdili su da je avion letio prenisko i presporo. Pokušaj povećanja brzine nije uspio. Rep letjelice je udario u tlo i odlomio se, a avion se zaustavio pored piste.

SAD: Uzrok pada aviona nije mehanički kvar >>>

"Očekivao sam da će se to desiti jer smo bili niže nego inače. Nije bilo nikakvog upozorenja. Motor aviona sam čuo u posljednjem trenutku. Vjerovatno je pilot pokušavao da ubrza i podigne ga, ali nije uspio. Čvrsto sam se držao. Udarac je bio toliko jak. Da nisam imao dodatni pojas, vjerovatno bih udario u plafon", rekao je putnik Eugene Rah.

U nesreći su poginule dvije kineske učenice koje su sjedjele u zadnjem dijelu aviona. Američki istražioci provjeravaju mogućnost da je jednu od njih pregazilo vozilo hitnih službi.

"Sudeći prema povredama koje smo konstatovali, moguće je da je djevojku u opštem haosu pregazilo jedno od naših vozila, ili neko drugo vozilo koje je stiglo na mjesto udesa. Njene povrede odgovaraju povredama koje nastaju prilikom gaženja nekog vozila preko tijela. To je trenutno predmet naše istrage", rekla je Džoan Hejis-Vajt, šefica vatrogasne službe San Franciska, dodajući da će istražitelji pregledati video-snimke sa sigurnosne kamere na aerodromu.

"Na tijelu nema tragova većih opekotina, ali znaćemo šta se desilo tek poslije obdukcije i o tome prvo moramo da obavijestimo roditelje, pa tek onda medije", izjavio je patolog dr Robert Fukro.

Druga djevojka je poginula od povreda zadobijenih kada je prilikom udara aviona u pistu bila katapultirana uvis. Poginule djevojke Je Meng Juan i Vang Lin Džija putovale su iz Kine u SAD, u ljetnji kamp Univerziteta Stanford, a zatim u Hrišćansku školu u Dolini San Fernando.

U nesreći je povrijeđeno više od 180 osoba. Njih oko 30 je i dalje u San Francisku. Osam osoba je u kritičnom stanju. Avion sa 307 putnika i članova posade letio je iz Šangaja u Kini preko Seula za San Francisko.

Galerija

Bonus video: