Snouden: Zapadne zemlje pomažu SAD u špijunaži

Snouden: Američka Nacionalna agencija za bezbednost u tajnosti sarađuje u špijuniranju sa drugim zapadnim vladama koje se sada žale na njene programe
4 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Guardian
Edvard Snouden, Foto: Guardian
Ažurirano: 07.07.2013. 12:09h

Odbjegli američki obavještajac Edvard Snouden izjavio je da američka Nacionalna agencija za bezbjednost (NSA) u tajnosti sarađuje u špijuniranju sa drugim zapadnim vladama koje se sada žale na njene programe.

Snouden je, u danas objavljenom intervjuu na njemačkom jeziku, rekao da agenti NSA sarađuju sa Njemcima i većinom drugih zapadnih država.

On je kazao da odjeljenje NSA, koje se zove Direktorat spoljnjih poslova, usklađuje rad sa stranim tajnim službama.

Partnerstva su organizovana tako da vlasti u drugim zemljama mogu "vrijeđati njihove političke lidere ako javnost sazna koliko flagrantno krše privatnost širom svijeta", dodao je on.

Intervju su vodili američki stručnjak za kriptografiju Džejkob Eplbaum i dokumentarista Lora Poitras, koristeći "kodirane mejlove neposredno prije nego što je Snouden postao poznat širom svijeta po odavanju povjerljivih informacija, navodi AFP.

On tvrdi da NSA, u saradnji sa njemačkom obavještajnom službom BND, obezbjeđuje "alate za analizu" podataka koji prolaze kroz Njemačku, a dolaze iz regiona poput Bliskog istoka.

SAD su Snoudenu oduzele pasoš, a on se već dvije nedjelje nalazi na moskovskom aerodromu, a tri latinoameričke zemlje su mu ponudile azil - Venecuela, Nikaragva i Bolivija.

Venecuela još nije uspotavila kontakt sa Snoudenom

Venecuelanske vlasti još nisu uspostavile kontakt s bivšim saradnikom CIA Edvardom Snoudenom, kojem je venecuelanski predsjednik ponudio azil, izjavio je ministar spoljnih poslova Venecuele Elijas Haua za lokalnu televiziju.

"Još nismo stupili u kontakt, ali se nadamo da će Snouden u ponedjeljak potvrditi da je spreman da prihvati azil u Venecueli i da ćemo uspostaviti kontakt sa ruskom vladom pošto se on nalazi u Rusiji. Jasno je da on nije na teritoriji Venecuele. Mi treba da čujemo stav ruske vlade o tom pitanju", rekao je Haua, prenosi Itar-Tass.

"Budući da je ovaj mladi čovek formalno tražio politički azil u našoj zemlji, treba da razmotrimo njegov zahtjev, damo procjenu i prihvatimo ga, kao što je predsjednik Maduro kazao", dodao je ministar.

Predsjednik Vencuele Nikolas Maduro u petak je ponudio Snoudenu humanitarni azil "kako bi bio zaštićen od progona jedne od najmoćnijih vlada u svijetu (SAD)".

"Kao šef države i vlade Venecuele odlučio sam da ponudim humanitarni azil mladom Amerikancu Edvardu Snoudenu tako da će on moći da dođe u domovinu Simona Bolivara i Uga Čavesa i pobjegne od progona SAD", poručio je Maduro.

Prema njegovom mišljenju, Snouden nije učinio ništa osim što je rekao istinu i poslije toga je postao meta progona najmoćnije sile svijeta.

Snoudenu su osim Venceuele azil ponudile i Bolivija i Nikaragva.

Snouden je u Rusiju došao 23. juna nakon što je objelodanio početkom juna tajni nalog suda kojim su specijalne službe SAD dobile pristup svim pozivima najvećeg američkog mobilnog operatera "Verajzon".

Objavio je i podatke o supertajnom programu svog bivšeg poslodavca, američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) "Prizma", koji omogućava praćenje elektronske komunikacije na najvećim Internet sajtovima.

Bonus video: