Britanija izručila Jordanu muslimanskog sveštenika Kvatadu

Abu Kvatad je u Jordanu u odsustvu bio osuđen na doživotni zatvor, ali je presuda ukinuta, i sada će mu se ponovo suditi
0 komentar(a)
avion Abu Kvatad, Foto: Reuters
avion Abu Kvatad, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.07.2013. 08:28h

Radikalni muslimanski propovjednik Abu Kvatada deportovan je rano jutros iz Velike Britanije u Jordan, gdje će se suočiti sa optužnicom koja ga tereti za terorizam.

Jordan je u međuvremenu potvrdio da je avion sa Kvatadom stigao u tu zemlju.

Time će se, kako navodi Asošijeted pres (AP), završiti deceniju duga bitka za uklanjanje čovjeka koji se smatra ključim operativcem Al Kaide u Evropi.

On je u Jordanu u odsustvu bio osuđen na doživotni zatvor, ali je presuda ukinuta, i sada će mu se ponovo suditi.

Prije odluke o deportaciji, Britanija i Jordan su ratifikovali sporazum u vezi sa torturom, čiji je cilj bio da se umanje bojazni od kršenja ljudskih prava koje su stajale na putu ranijim pokušajima izručenje Abu Kvatade, jordanskog sveštenika palestinskog porijekla.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej je najavila Kvatadino izručenje Jordanu, izrazivši uvjerenje da će javnost u Velikoj Britaniji pozdraviti konačan uspjeh napora koji su otpočeli 2001. godine.

"Taj opasni čovjek je uklonjen sa našeg tla kako bi se suočio sa sudom u sopstvenoj zemlji", navela je Mej u saopštenju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Britanije je na svom Tviter nalogu postavilo fotografiju Abu Kvatade kako se penje u avion.

Jordan tereti ovog radikalnog muslimanskog sveštenika za nekoliko slučajeva terorizma.

Britanija je u posljednjih 12 godina pokušavala da izruči Kvatadu, ali su domaći sudovi svaku put blokirali ekstradiciju, ističući bojazan da bi jordanske vlasti podvrgnule sveštenika torturi kako bi mu iznudile priznanje.

Kvatada (53) je odskora počeo da izjavljuje kako će se dobrovoljno vratiti u Jordan ako ta zemlja i Britanija ratifikuju sporazum o zabrani torture.

Takav sporazum je potpisan prošlog mjeseca, i njime se predviđa zabrana upotreba dokaza u pogledu kojih postoje "ozbiljne i kredibilne tvrdnje da su iznuđene torturom ili maltretiranjem".

Bonus video: