Kostarika: Parlamentarci ne znajući ozakonili homoseksualne brakove

Član Kongresa Hose Viljalta kaže da je problem u tome što neki poslanici ne čitaju zakone o kojima se glasa
5 komentar(a)
Parada ponosa, Francuska, Foto: Rojters
Parada ponosa, Francuska, Foto: Rojters
Ažurirano: 06.07.2013. 10:06h

Predsjednica Kostarike odbila zahtev konzervativaca da uloži veto na novi zakon o mladima, kojim je legalizovana zajednica između osoba istog pola. Desno orijentisani poslanici slučajno glasali za taj zakon, a član Kongresa Hose Viljalta kaže da je problem u tome što neki poslanici ne čitaju zakone o kojima se glasa.

Konzervativni članovi Kongresa Kostarike su se sinoć prenerazili kad su shvatili da su, izglasavši ove sedmice jedan predlog zakona, slučajno ozakonili civilnu zajednicu između osoba istog pola.

Predsjednica Kostarike Laura Činčilja je u četvrtak potpisala zakon koji se odnosi na mlade, a uređuje rad socijalnih službi i propise o sklapanju braka, ali članovi konzervativne većine u Kongresu nijesu primijetili da je u konačnoj verziji tog zakona izmenjena ranija odredba prema kojoj je brak zajednica između muškarca i žene, prenijela je agencija AP.

Nakon što su shvatili da su izglasali predlog zakona koji "garantuje socijalna prava i koristi civilne zajednice, bez diskriminacije", članovi Kongresa su od Činčilje zatražili da uloži veto na novi zakon, ali je ona to odbila.

Kongresmen iz redova konzervativne Hrišćanske stranke za obnovu, Husto Orosko, izjavio je da će on i drugi desno orijentisani članovi Kongresa uložiti zvaničnu žalbu na zakon.

"Taj zakon se protivi porodičnom pravu i Ustavu Kostarike", istakao je Orosko.

Amandman na zakon je predložio levo orijentisani član Kongresa Hose Viljalta, koji je rekao da je on usvojen jednoglasno i dodao da je "problem u tome što neki članovi Kongresa ne čitaju zakone o kojima se glasa".

Bonus video: