Egipat: Troje nastradalih na protestu Morsijevih pristalica

Do pucnjave između demonstranata i vojnih snaga došlo je usljed pokušaja par stotina Morsijevih sljedbenika da dođu do vojnih baraka.
9 komentar(a)
Egipat protest, Foto: Beta/AP
Egipat protest, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.07.2013. 16:12h

Za sada su potvrđene tri žrtve masovnih demonstracija koje se od strane pristalica svrgnutog predsjednika Egipta Mohamead Morsija trenutno održavaju u Kairu.

Do pucnjave između demonstranata i vojnih snaga došlo je usljed pokušaja par stotina Morsijevih sljedbenika da dođu do vojnih baraka u kojima se svrgnuti predsjednik navodno nalazi, prenosi AFP.

Hiljade sljedbenika Muslimanskog bratstva danas je izašlo na ulice Kaira u cilju protesta zbog svrgavanja islamskog predsjednika Mohameda Morsija, a poziv na masovne proteste su, u ime "odbrane revolucije" istovremeno uputili i Morsijevi protivnici.

Svrgnuti predsjednik Egipta se u posljednjem javnom obraćanju, u srijedu, uputio poziv sljedbenicima da zaštite njegov legitiman izbor, a kao privremeni predsjednik Egipta postavljen je predsjednik egipatskog Vrhovnog ustavnog suda Adli Mahmud Mansur.

Ranije danas, kako su prenijele državne novine Al Ahram, egipatska vojska uvela je vanredno stanje u Južnom Sinaju i Suecu nakon napada islamista na aerodromu u sinajskom gradu Al Ariš.

Prema riječima komandanta treće armije Osame Asakara, stanje pripravnosti u državi u tmi provincijama je podignuto na najviši nivo nakon napada, kako prenosi Rojters.

Napad u Al Arišu dogodio se dva dana od smjenjivanja islamskog predsjednika Mohameda Morsija, ali se ne može sa sigurnošću reći da li su napadi odgovor na svrgavanje predsjednika.

Islamističke snage predvođene Muslimanskom braćom obratile su se građanima Egipta u pozivu na takozvani "Petak odbijanja", tako izrazivši negodovanje povodom svrgavanja predsjednika, a vojska je poručila da će Morsijevim pristalicama garantovati pravo na protest, sve dok demonstranti ne prijete nacionalnoj bezbjednosti.

Bonus video: