Afera prisluškivanja

Obama i Merkel dogovorili samit o internet špijuniranju

U saopštenju Bijele kuće se navodi da su dva lidera telefonom razgovarala o izvještajima da je NSA prisluškivala kancelarije Evropske unije u Vašingtonu, Njujorku i Briselu
56 pregleda 0 komentar(a)
Obama i Merkel, Foto: Reuters
Obama i Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.07.2013. 07:53h

Predsjednik SAD Barak Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel dogovorili su se da organizuju sastanak bezbjednosnih zvaničnika dvije zemlje na visokom nivou kako bi se detaljnije razmotrili navodi o špijuniranju američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) u inostranstvu, saopštila je Bijela kuća.

U saopštenju se navodi da su dva lidera telefonom razgovarala o izvještajima da je NSA prisluškivala kancelarije Evropske unije u Vašingtonu, Njujorku i Briselu, što je između ostalog otkriveno u informacijama koje je objelodanio bivši saradnik NSA Edvard Snouden.

Obama je rekao da će njegova vlada procijeniti tvrdnje da su SAD postavili prislušne uređaje u kancelarijama EU te da će o tome obavijestiti američke saveznike.

On je dao uvjeravanja Angeli Merkel da SAD “ozbiljno shvataju” zabrinutost svojih evropskih saveznika i partnera poslije otkrića o američkom špijuniranju Evropljana.

Dvoje lidera ponovilo je da je važno da se nastavi bliska saradnja njihovih obavještajnih službi u borbi protiv terorizma i drugih prijetnji za bezbjednost SAD, Njemačke i njihovih saveznika, navela je Bijela kuća.

Bijela kuća je takođe navela da će se eksperti iz SAD i Evrope sastati već 8. jula da razmijene informacije o američkom programu nadzora komunikacija Prisma, koji, prema oktrićima Snoudena, takođe pogađa evropske gradjane.

Preporučujemo za Vas