"Bubica" u ambasadi: Ekvador od britanskih vlasti zahtijeva kooperativnost

Kompanija "Surveillance Group Ltd." je danas demantovala da ima ikakve veze sa bubicom navodno nađenom u ambasadi Ekvadora u Londonu
0 komentar(a)
Rikardo Patino, Foto: Reuters
Rikardo Patino, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.07.2013. 13:16h

Ekvador je zatražio pomoć od Velike Britanije oko navodnog prisluškivanja ambasade te zemlje u Londonu gdje se skriva osnivač Vikiliksa, Džulijan Asanž.

Vlada Ekvadora saopštila je juče da je nađen mikrofon u njihovoj ambasadi u Londonu, u električnoj utičnici u kancelariji ambasadorke, prenosi BBC.

Cilj skrivenog mikrofona je da se slušaju razgovori ambasadorke Ane Alban u njenoj kancelariji, rekao je Patino i pokazao sliku navodne bubice. Asanž se nalazi u potpuno drugom dijelu ambasade

Ministar vanjskih poslova Ekvadora Rikardo Patino je na konferenciji za novinare u Kitu rekao da je bubica nađena sredinom juna kada su tehničari Ekvadora pregledali elektriku u ambasadi.

Cilj skrivenog mikrofona je da se slušaju razgovori ambasadorke Ane Alban u njenoj kancelariji, rekao je Patino i pokazao sliku navodne bubice. Asanž se nalazi u potpuno drugom dijelu ambasade.

Ekvadorski ministar je rekao da oni vjeruju da je uređaj za prisluškivanje postavila kompanija "Surveillance Group Limited", jedna od najvećih privatnih kompanija za nadzor i sakupljanje obavještajnih podataka u Britaniji.

Ta kompanija je danas demantovala da ima ikakve veze sa bubicom navodno nađenom u ambasadi Ekvadora i da nikad nisu bili uključeni u aktivnosti takvog tipa. Oni su naveli da su o optužbama da su oni postavili bubicu čuli iz medija.

Asanž živi u ambasadi Ekvadora u Londonu, gdje se sklonio kako bi izbegao izručenje Švedskoj, u kojoj je optužen za seksualno zlostavljanje dvije žene, što on negira.

Ekvador mu je odobrio azil prošle godine, ali on ne može da napusti ambasadu jer bi britanske vlasti odmah mogle da ga uhapse i izruče Švedskoj.

Asanž vjeruje da je njegovo izručenje Švedskoj samo prvi korak u nastojanju da se on preda Amerikancima koji, kako vjeruje, žele da mu sude za špijunažu pošto je preko Vikiliksa objavio tajne američke dokumente, uključujući i 250.000 depeša Stejt dipartmenta.

Britanija i Ekvador nisu uspjeli da postignu dogovor oko toga kako da riješe pitanje Asanža.

Bonus video: