Sjeverna Koreja obnovila "vruću liniju" s Južnom Korejom

Potez Sjevera uslijedio je samo nekoliko časova nakon što je na desetine južnokorejskih firmi zaprijetilo da će se povući iz zajedničke industrijske zone u Kaesongu
1 komentar(a)
Crveni telefon, vruća linija, Foto: Sxc.hu
Crveni telefon, vruća linija, Foto: Sxc.hu
Ažurirano: 03.07.2013. 14:45h

Sjeverna Koreja je danas obnovila prekinutu tzv. "vruću liniju" sa Južnom Korejom i poručila da će omogućiti poslovnim ljudima da posjete zatvorenu zajedničku ekonomsku zonu na svojoj teritoriji, rekli su zvaničnici u Seulu.

Potez Sjevera uslijedio je samo nekoliko časova nakon što je na desetine južnokorejskih firmi zaprijetilo da će se povući iz zone u Kaesongu, žaleći se da su postali žrtve političkog prepucavanja između dva protivnika.

Predstavnici 123 južnokorejske kompanije sa fabrikana u Kaesongu neprestano su tražili od Sjeverne i Južne Koreje da započnu razgovore o ponovnom otvaranju ove zajedničke industrijske zone koja je postala najveća žrtva višemjesečnih vojnih napetosti na Korejskom poluostrvu.

Od 123 kompanije 46 proizvode elektroniku i mašinske djelove i njihova postrojenja su posebno ranjiva na vlažnost u trenutnoj sezoni monsuna u nedostatku bilo kakvog održavanja. "Proizvođači mašina i elektronike ne mogu više čekati. Kaesong mora biti otvoren ili će kompanije morati da se premjeste na drugo mjesto", rekao je Kim Hak-Kvon, predstavnik 46 kompanija.

Kim je bio zatražio od Seula i Pjongjanga da ne gube vrijeme i dozvole menadžerima kompanija da posjete fabrike zbog održavanja opreme, prenio je AFP. On je takođe rekao da je nekoliko kompanija već u pregovorima da preseli postrojenje iz Kaesonga u Kinu.

Osnovana 2004. godine ova zona je bila rijedak simbol saradnje dvije Koreje i do ove godine u Kaesongu nije dolazilo do prekida rada 50.000 sjevernokorejskih radnika prilikom izbijanja sukoba i napetosti između Seula i Pjongjanga kao sada.

Bonus video: