Mafijaški bos godinama harao i ubijao, dok je bio na platnom spisku FBI

Skarpa je po svemu bio živopisan lik. Hvalio se da je počinio 50 ubistava, nakon čega je prestao da broji...
58 pregleda 8 komentar(a)
Gregori Skarpa, Foto: Blic
Gregori Skarpa, Foto: Blic
Ažurirano: 02.07.2013. 09:29h

Zloglasni mafijaš Gregori Skarpa Stariji, koji je poslužio kao inspiracija za slavnu trilogiju "Kum", imao je odličan odnos sa FBI-jem zahvaljujući kome je prošao nekažnjeno sa 26 ubistava, otkriva nova knjiga novinara Pitera Lens "Dogovor sa đavolom". Knjiga se bavi dogovorom Skarpe i FBI agenta Lin de Vekija, poznatog i po nadimku Gospodin Organizovani Kriminal, prenosi Daily Mail.

Lensova knjiga otkriva da je Skarpino najkrvavije razdoblje, tokom kojeg je počinio ili naručio 26 ubistava, bilo od 1980. do 1992. godine, kada je bio na platnoj listi FBI-ja, zarađujući milione dolara kao doušnik.

"Nema sumnje da je De Vekio završio pod Skarpinom kontrolom. Najnevjerovatnije je kako je Skarpa brilijantno manipulisao svima. Da je bio pošten, bio bi direktor velike kompanije"

"Nema sumnje da je De Vekio završio pod Skarpinom kontrolom. Najnevjerovatnije je kako je Skarpa brilijantno manipulisao svima. Da je bio pošten, bio bi direktor velike kompanije", rekao je Lens za Daily Mail.

Odnos njihovog agenta sa zloglasnim kriminalcem zabrinuo je i FBI, ali 32-mjesečna istraga u kasnim devedesetima završila je bez optužnice za De Vekija. Međutim, 2007. godine suđeno mu je za ubistvo, a o vezi sa mafijašem svjedočila je Skarpina udovica Linda Širo, s kojom je Skarpa imao dvoje djece. Ona je otkrila kako je Devečio Skarpi rekao da Mari Bari, ljubavnica jednog od članova mafije, prijeti "cinkarenjem" i preporučio mu da to "riješi". Bari je uskoro nakon toga upucana u glavu.

Međutim, proces se raspao nakon nekoliko dana zbog tehničke greške, a Lens tvrdi da bi osuda zadala jak udarac u samo srce FBI-eve borbe protiv organizovanog kriminala. De Vekio pak tvrdi da nikad nije plesao sa đavolom, već sa osobom koja je bila bliska đavolu.

"Za to su me plaćali. Zbližavao bih se sa kriminalcima kako bismo ih mogli eliminisati", rekao je De Vekio prije dvije godine za CBS.

Bonus video: