Snouden zbog Putina odustao od azila u Rusiji, odbilo ga nekoliko zemalja

" Dok sam živ, ostaću posvećen borbi za pravdu u ovom svijetu punom neravnopravnosti"
21 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2013. 12:58h

Edvard Snouden je povukao zahtjev za azil koji je podnio Rusiji, nakon što je predsjednik te zemlje Vladimir Putin poručio da treba da prestane sa aktivnostima usmjerenim protiv Sjedinjenih Američkih Država.

Snouden je tražio politički azil u Norveškoj, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.Kako je naveo portparol ministarstva, zahtjev za azil stigao je faksom iz ambasade Norveške u Moskvi, ali se ne može sa sigurnošću potvrditi njegova autentičnost.Diplomatski izvori juče su potvrdili da je Snouden, koji se već danima nalazi u tranzitnoj zoni na moskovskom međunarodnom aerodromu "Šeremetjevo", zatražio azil u Rusiji.

Sajt Vikiliks je objavio da je bivši saradnik američke NSA, zatražio azil u 21 zemlji, prenose agencije. Kako se navodi, Snouden je pored Rusije, zatražio azil i na Islandu, Kubi, u Ekvadoru, Venecueli, Brazilu, Indiji, Kini, Poljskoj, Njemačkoj i Francuskoj.Upućeni kažu da procedura donošenja odluke može da potraje mjesecima.Poljski ministar spoljnih poslova je u međuvremenu saopštio da ta zemlja neće dati status azilanta Edvardu Snoudenu.

Pariz "nije primio nikakav poseban zahtjev gospodina Snoudena", kazao je Oland

Američki vlasti poništile su pasoš Edvarda Snoudena, tako da on sada bez važeće putne isprave ne može da putuje.

Francuski predsjednik Fransoa Oland izjavio je da Francuska nije primila nikakav zvaničan zahtjev za azil Snoudena.

Pariz "nije primio nikakav poseban zahtjev gospodina Snoudena", kazao je Oland, odbivši da pruži druge detalje.

Finska je saopštila da je primila zahtjev Snoudena za politički azil, ali da ne može da prihvati njegov zahtjev, jer po finskom zakonu on mora da se nalazi u Finskoj, prenijela je agencija Rojters.

Španija je, takođe, saopštila da bi bilo kakav Snoudenov zahtjev za politički azil bio nevažeći, jer se on ne nalazi na teritoriji Španije.

Ni Indija ne vidi nijedan razlog da prihvati zahtjev za politički azil odbjeglog Snoudena, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova te zemlje. "Ambasada Indije u Moskvi primila je zahtjev za azil 30. juna od Edvarda Snoudena", saopštio je portparol indijskog ministarstva spoljnih poslova. "Poslije pažljivog razmatranja zaključili smo da nema razloga da se prihvati Snoudenov zahtjev", dodao je portparol.

Mogu još toga da otkrijem

Bivši saradnik američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Snouden oglasio se po prvi put otkad je, prije osam dana, iz Hong Konga stigao na moskovski aerodrom, i to pismom u kojem navodi da je i dalje slobodan da iznese nova otkrića o špijunskim aktivnostima američke vlade.

Snouden je u pismo upućenom vlastima Ekvadora, u koji je uvid imala agencija Rojters, istakao da ga Sjedinjene Američke Države nezakonito progone zbog toga što je razotkrio njihov tajni program "Prizma", koji omogućava praćenje elektronske komunikacije na najvećim internet sajtovima.

On se zahvalio Ekvadoru na pomoći da dođe do Rusije i na razmatranju njegovog zahtjeva za azil.

"I dalje sam slobodan i u mogućnosti da otkrijem informacije od javnog interesa. Dok sam živ, ostaću posvećen borbi za pravdu u ovom svijetu punom neravnopravnosti.

Aerodrom Šeremetjevo

Ako se ikad ostvari moj doprinos zajedničkom dobru, svijet će na tome moći da zahvali principima za koje se zalaže Ekvador", navodi Snouden u pismu upućenom predsjedniku Ekvadora Rafaelu Korei, napisanom na španskom.

Snouden, za kojeg se vjeruje da se nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma "Šeremetjevo", požalio se da ga američke vlasti nezakonito progone zbog djela za koje tvrdi da je bilo u javnom interesu.

"Dok je javnost izrazila podršku tome što sam bacio svijetlo na ovaj tajni sistem nepravde, Vlada SAD je na to odgovorila nezakonitim lovom na moju glavu, što me je koštalo porodice, slobode da putujem i prava da živim mirno, bez straha od nezakonitog progona", istakao je Snouden.

Galerija

Bonus video: