Egipat: Protesti sve radikalniji, Morsiju novi rok za ostavku

Bilans smrtno stradalih u sukobima između demonstranata i egipatskih snaga sigurnosti povećao se na 14, a 304 osobe su povrijeđene
67 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2013. 14:20h

Štab islamskog pokreta Muslimansko Bratstvo spaljen je poslije cjelonoćne opsade, dan pošto su milioni Egipćana izašli na ulice pozivajući predsjednika Mohameda Morsija na ostavku.

U epizodi koja neodoljivo podsjeća na onu 2011. kada su demonstranti demolirali štab Hosnija Mubaraka, nekoliko desetina demonstranata je provelo noć napadajući izolovane prostorije Muslimanskog Bratstva, koristeći se, uglavnom, molotovljevim koktelima uzrokujući veći broj malih požara i serije eksplozija.

Snage islamskog pokreta uzvratile su vatru, ubivši pritom najmanje četiri osobe i ranivši osamdeset. Policije, kako navode izvještaji nije bilo u blizini.

Poslije 12 sati, koliko je opsada trajala, Bratstvu je stigla pomoć, pa su zatečeni u prostorijama izvučeni uz obilnu razmjenu vatre, piše Gardijan.

"Osjećaj je fantastičan, na ovaj moment sam čekao tri godine", kaže Ahmed Jasin, student iz Aleksandrije, držeći sliku Mohameda el-Badija, jednog od vođa Bratstva.

"Njihove kancelarije bivaju uništene širom Egipta, ali je ova bila najbitnija jer oni državu vode iz ove kancelarije".

Demonstranti blokirali upravu

Demonstranti su jutros lancima zaključali i blokirali ulaze u zgrade lokalnih uprava u devet egipatskih gradova.

Najmanje 300 demonstranata lancima je okovalo ulaz u zgradu lokalne vlasti u gradu Tanta, zapadno od Delte Nila, i na taj način spriječili zaposlene u javnoj upravi da dođe na posao.

Demonstranti su lancima okovali i ulaz u zgradu guvernera u gradu El-Kaljubije.

Slične slike viđene su i u gradovima Bisjun i El-Mahala u El-Garbiji, Dimjatu, Ismailiji, Port Saidu i Es-Sarkiji.

Broj stradalih i povrijeđenih raste

Bilans smrtno stradalih u sukobima između demonstranata i egipatskih snaga sigurnosti povećao se na 14, a 304 osobe su povrijeđene.

Pokret Temerud (Pobuna) je predsjedniku Muhamedu Mursiju dao rok do utorka, 2. jula, da podnese ostavku. Ukoliko se to ne desi, iz Pobune najavljuju građansku neposlušnost.

Širom Egipta od juče traju protesti protiv predsjednika Mursija sa zahtjevom za prijevremene izbore, kao i paralelni protesti podrške Morsijevih pristalica.

Oko 150.000 ljudi okupilo se na trgu u Kairu kako bi pružili podršku egipatskom predsjedniku.

Galerija

Bonus video: