Gardijan: SAD zanimale čarke između zemalja EU

Slučajevi prisluškivanja bili su u francuskoj, italijanskoj i grčkoj ambasadi u Vašingtonu
0 komentar(a)
Prisluškivanje, Barak Obama, Protest, Foto: Beta/AP
Prisluškivanje, Barak Obama, Protest, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.07.2013. 07:29h

Prema pisanju Gardijana, koji se poziva na dokumente koje je objelodanio Edvard Snouden, američke obavještajne službe prisluškivale su 2010. 38 meta

U jednom od procurjelih dokumenata američke Nacionalne bezbjednosne agencije navodi se da su američki obavještajci na meti imali strane ambasade i poslaničke misije pri UN, tako što su u postavljali "bubice" u sredstva elektronske komunikacije i prisluškivače u fiksne telefone kako bi pratili komunikaciju pomoću specijalizovanih antena.

Slučajevi prisluškivanja bili su u francuskoj, italijanskoj i grčkoj ambasadi u Vašingtonu, dok su Japan, Meksiko, Južna Koreja, Indija i Turska navedeni kao "subjekti" operacija prisluškivanja u dokumentu iz 2010, prenijela je agencija AFP.

Prema dokumentima u koje je imao uvid Gardijan, bubice su bile postavljene u šifrovanom faksu u predstavništvu EU u Vašingtonu, kao dio operacije "Perdido" s namjerom da se, očigledno, Amerikaci upoznaju sa "čarkama" između država članica.

Operaciji u misiji Francuska pri UN nazvana je "Blekfut", dok se operacija na čijoj je meti bila Francuska ambasada u Vašingtonu zvala "Vabaš".

Italijanska ambasada u Vašingtonu je bila meta u operaciji "Bruno".

Vlasti u Vašingtonu izdale su nedavno nalog za hapšenje bivšeg operativca CIA Edvarda Snoudena pošto je otkrio detalje tkz. PRISM programa NSA o prikupljanju i analiziranju podataka sa interneta i korisnika telefona širom svijeta, uz pristup podacima sa Gugla, Jahua i drugih internet portala

Bonus video: