traže ostavku

Hiljade Morsijevih protivnika na protestu u Kairu

Grupa "Pobuna" (Tamarod), koja stoji iza kampanje kojom se pozivaju građani Egipta da u velikom broju izađu na protest i sruše s vlasti Morsija, prikupili više od 22 miliona potpisa za njegovu smjenu
61 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2013. 15:09h

Hiljade protivnika egipatskog predsjednika Mohameda Morsija okupili su se danas na trgu Tahrir u Kairu, na prvu godišnjicu njegove turbulentne vladavine, odlučni u namjeri da ga svrgnu s vlasti.

Demonstranti na trgu Tahrir, epicentru protesta u kojima je 2011. godine svrgnut Hosni Mubarak, a gdje sada odjekuju patriotske pjesme, mašu zastavama Egipta i pripremaju se da oko 17 sati krenu u protestnu šetnju do predsjedničke palate Itihadija, blizu kvarta gdje će se okupiti Morsijeve pristalice.

"Narod želi da svrgne režim", uzvikivali su demonstranti, javila je agencija Frans pres, ističući da je isti slogan dominirao na trgu i 2011. godine.

Istovremeno, ostale ulice Kaira su neobično tihe, a banke i većina kancelarija su zatvorene.

Protesti protiv predsjednika počeli su i u sjevernoj luci Aleksandriji, gradovima u delti Nila Menufu i Mahali, luci Port Said na Sueckom kanalu, kao i u Morsijevoj rodnom gradu Zigazigu. Policija i vojnici raspoređeni su oko glavnih zgrada širom zemlje, dok su bolnice u stanju pripravnosti u slučaju nasilja, javila je agencija Frans pres.

Tokom demonstracija širom Egipta je u proteklih nekoliko dana poginulo osmoro ljudi, uključujući i američkog studenta Endrjua Pohtera, dok je više ljudi povređeno..

Morsi, lider Muslimanskog bratstva, prvi je predsjednik Egipta izabran na slobodnim izborima, a kritičari ga optužuju da je izdao revoluciju jer je moć koncentrisao u rukama islamista.

Grupa "Pobuna" (Tamarod), koja stoji iza kampanje kojom se pozivaju građani Egipta da u velikom broju izađu na protest i sruše s vlasti predsjednika Morsija, saopštila je juče da je prikupila više od 22 miliona potpisa za njegovu smjenu, prenijela je ranije agencija AFP. Kairo je oblijepljen posterima u kojima se građani pozivaju da danas izađu na proteste, a po ulicama je primećeno i više grafita na kojima piše današnji datum, 30. jun.

Morsijevi kritičari, koji se u velikom broju okupljaju ispred predsjedničke palate i na trgu Tahrir u Kairu, optužuju aktuelnog predsjednika da je izdao revoluciju time što je moć koncentrisao u rukama islamista.

Galerija

Preporučujemo za Vas