Američki Senat odobrio reformu imigracionog zakona, milioni mogu postati državljani

Zakon bi trebalo da jača sigurnost granica, riješi pitanje državljanstva ilegalaca i privuče mlade talente iz inostranstva
1 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2013. 10:06h

Američki Senat je odobrio važnu reformu imigracionog zakona. Novinar Glasa Amerike, Majkl Bouman, izvještava da je taj zakonski predlog, inače jedan od glavnih prioriteta predsjednika Baraka Obame, suočen sa neizvjesnom budućnošću u Predstavničkom domu.

Sveobuhvatni zakonski predlog Senata o imigracinoj reformi obezbjeđuje dug i težak put za milione ilegalnih imigranata ka stalnom boravku u SAD i kasnije državljanstvu.

"11 miliona ljudi treba da se prijavi, identifikuje, registruje kod vlade, plati porez, novčanu kaznu, podredi se krivičnoj provjeri prije nego što im se dozvoli da ostanu u ovoj zemlji", kazao je demokrata Ričard Durbin. Zakonskim predlogom takođe je predviđeno smanjenje legalne imigracije, sa naglaskom na privlačenje visoko- kvalifikovane radne snage. Njime se takođe obavezno uvodi jačanje granične bezbjednosti.

"Manje ilegalnih imigranata. Veći bruto nacionalni proizvod, više radnih mjesta, smanjeni deficit. Ko može tome da se usprotivi", kaže o tome demokratski senator Čarls Šumer

Kako ukazuje nestranačka kongresna analiza, ovaj zakonski predlog Senata bi pospješio američki ekonomski rast i smanjio federalni deficit."Manje ilegalnih imigranata. Veći bruto nacionalni proizvod, više radnih mjesta, smanjeni deficit. Ko može tome da se usprotivi", kaže o tome demokratski senator Čarls Šumer.

Međutim, republikanci, koji kontrolišu Predstavnički dom oštro se suprotstavljaju senatskoj verziji imigracione reforme. Predsjednik Predstavničkog doma, Džon Bejner, isključio je mogućnost glasanja o senatskoj verziji.

Republikanci, koji kontrolišu Predstavnički dom oštro se suprotstavljaju senatskoj verziji imigracione reforme

Bonus video: