Netanjahu: Iran je najveća prijetnja Izraelu, Bliskom istoku i svjetskom miru

Netanjahu je ponovio pohvale SAD zbog obnovljenih sankcija koje je nazvao "najoštrijim nametnutim Iranu od kako su počeli napori da se zaustavi agresija", pohvalivši to što uključuju globalni bankovni sistem
82 pregleda 5 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.11.2018. 15:09h

Izraelski ministar unutrašnjih poslova Gilad Erdan najavio je danas da će izraelske obavještajne službe pomoći SAD u sprovođenju sankcija Iranu.

Danas su stupile na snagu sankcije SAD koje su ukinute na osnovu nuklearnog sporazuma velikih sila s Iranom iz 2015.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu koji se protivio tom sporazumu i govorio da je ukidanje sankcija bila greška pozdravio je sinoć odluku SAD da ih ponovo uvede.

Tu odluku pozdravili su i ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman, ambasador Izraela u UN Dani Danon, kao i ministar obrazovaja i dijaspore Naftali Benet koji se zahvalio predsjedniku SAD Donaldu Trampu što je "ponovo uplašio ajatolahe", kako je napisao na Tviteru.

Netanjahu je danas ponovio pohvale SAD zbog obnovljenih sankcija koje je nazvao "najoštrijim nametnutim Iranu od kako su počeli napori da se zaustavi agresija", pohvalivši to što uključuju globalni bankovni sistem.

"Iran je najveća prijetnja Izraelu, Bliskom istoku i svjetskom miru. Tokom mnogih godina sam posvetio svoje vrijeme i energiju da se borim protiv iranske pretnje. Po tom pitanju išao samo skoro protiv cijelog svijeta. Danas vidim plod te duge i neprekidne borbe", rekao je Netanjahu.

Erdan je reko da će Izrael nastaviti da pomaže SAD u sprovođenju sankcija na najsveobuhvatniji način i takođe će pomoći da se iznesu na vidjelo putem obavještajnih sposobnosti svi pokušaji režima u Teherabnu i Revolucinarne garde da zaobiđu sankcije, prenijeli su izraelski mediji.

Ministar zadužen unutrašnju bezbjednost i za strateške poslove je takođe najavio odlučno djelovaje kako bi se "omeli iranski pokušaji da se učvrsti u Siriji, da isporuči unaprijeđeno oružje (libanskom) Hezbolahu i naravno, kao što je nedavno objelodanjeno, da izvede napade u Zapadnoj Evropi".

Erdan je naveo da je Izrael pomogao u otkrivanje iranske terorističke zavjere u Danskoj, izrazivši uvjerenje da će mnoge "evropske vlade početi da se bude i probuditi se iz svih svojih iluzija".

"Te vlade počinju da shvataju da uprkos njihovim naporima da stvore zaobilazne mehanizme, koji su jednostavno moralni zločin, da pomognu Iranu da zaobiđe sankcije, sve evropske kompanije shvataju poruku i odlučuju da napuste Iran", rekao je on.

Erdan je rekao da se danas štrajkuje na mnogim mjestima u Iranu i da se štrajkovi šire, a da "Izrael mora da djeluje kako bi Iran osetio punu snagu američkih sankcija i tako da evropske zemlje izmijene svoju licemjernu poziciju, podržavaju pogrešan nuklearni sporazum i pridruže se režimu sankcija".

Bonus video: