11,5 miliona pasoša

Bolji dani za imigrante u SAD

Novi zakon omogućiće milionima imigranata u SAD da dobiju državljanstvo te zemlje. Nakon što ga je Senat usvojio očekuje se da i Predstavnički dom potvrdi ovaj zakon
102 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2013. 10:42h

Američki Senat usvojio je u četvrtak dugoočekivani zakon kojim će milionima imigranata širom SAD biti omogućeno da dobiju državljanstvo ove zemlje.

Pored otvaranja vrata za oko 11,5 miliona imigranata koji se već nalaze u SAD, ovaj zakon obavezaće vladu da preduzme nove korake u cilju sprječavanja ilegalne imigracije u budućnosti.

Zakon je izglasan sa 68 glasova za i 32 protiv, što je za osam više od broja glasova potrebnih kako bi se ova mjera uputila na glasanje u Predstavnički dom, javio je AP.

U Predstavničkom domu podrška za ovaj zakon nije tako velika kao u Senatu, budući da mu se protive mnogi konzervativci, pa je neizvjesno da li će tamo biti potvrđen.

Usvajanje ovog zakona jedan je od prioriteta najavljene unutrašnje politike predsjednika Baraka Obame.

Zakon je prošao u Senatu prvenstveno zbog zajedničkog rada osmorice demokratskih i republikanskih senatora, koji su od januara radili na kompromisnom predlogu.

Na kraju je, pored 52 senatora iz redova demokrata, zakon podržalo i 14 republikanaca, kao i dvojica nezavisnih senatora.

Prema novom zakonskom rješenju, čija će primjena koštati oko 30 milijardi dolara, predviđeno je dupliranje broja graničara na granici između Meksika i SAD, pa će ih prema procjenama biti oko 40.000.

Takođe, biće izgrađena i zaštitna ograda u dužini od preko 1.200 kilometara duž južne granice SAD, pri čemu će agenti koji kontrolišu granicu koristiti vojnu tehnologiju u vidu radara i bespilotnih letjelica koje će nadgledati pokušaje ilegalnog prelaska granice.

Procjene govore da je, od 11 miliona ilegalnih imigranata, oko 40 odsto njih ušlo u Ameriku sa važećim vizama, ali su ostali nakon njihovog isteka.

Kao nove mjere, predviđaju se i obaveze poslodavaca da provjeravaju da li njihovi zaposleni imaju legalan boravak u SAD, dok će biti povećan broj izdatih viza za visokostručne radnike, koji dolaze iz sektora nauke i tehnologije.

Više viza će dobijati i građevinski radnici, predviđeno je ovim zakonskim rješenjima.

Poteškoću predstavlja najava predsjedavajućeg Donjeg doma Kongresa, republikanca Džona Bejnera, koji kaže da će ovaj zakon proći samo ako ga podrži većina kongresmena njegove partije.

Međutim, već postoje najave da se to neće tako lako dogoditi, jer konzervativci smatraju da mjere zaštite na granicama nisu dovoljne, kao i da je sam zakon "previše darežljiv" prema "ilegalcima".

Galerija

Preporučujemo za Vas