Ekvador tek treba da odluči o prijemu Snoudena

Predsjednik Ekvadora Rafael Korea izjavio je da njegova vlada tek treba da odluči da li će primiti Edvarda Snoudena, koji je objelodanio špijunske aktivnosti vlasti SAD
2 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2013. 10:55h

"Hoće li mu biti dopušteno da dođe na teritoriju Ekvadora? To je nešto što, u načelu, nismo razmatrali", rekao je Korea u četvrtak na konferenciji za novinare.

"Mi bi vjerovatno to razmotrili, ali za sada on je u Rusiji", kazao je Korea, a prenio AP.

Ljevičarski lider je najavljivao da će razmotriti Snoudenov zahtjev za politički azil, ali je ukazao da zvanični Kito ne može to da učini sve dok se on ne nađe na teritoriji Ekvadora.

Korea je kazao da je Snouden, koji se od nedjelje nalazi na aerodromu u Moskvi, "pod brigom ruskih vlasti".

Snouden (30), koga Vašington traži zbog objelodanjivanja velikih američkih programa nadgledanja, provodi peti dan na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, a njegovi dalji planovi su još misterija, prenijela je agencija AFP.

Snouden je zatražio azil od Ekvadora, ali je ekvadorski ministar spoljnjih poslova Rokardo Patino u srijedu, tokom posjete Maleziji, izjavio da bi bilo potrebno čak dva mjeseca da Kito donese odluku o tome.

Patino se, međutim, kasnije ispravio, napisavši na svom Tviter nalogu da su ga novinari pogrešno interpretirali i da bi to moglo da potraje "jedan dan, jednu nedjelju ili, kao u slučaju (osnivača Vikiliksa DŽulijana) Asanža, dva mjeseca".

Venecuela spremna da zaštiti Snoudena

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro ponovo je ponudio azil odbjeglom američkom obavještajcu Edvardu Snoudenu, kojeg je pohvalio kao "hrabrog omladinca".

"Ako bi tom mladom čovjeku bila potrebna humanitarna zaštita i ako vjeruje da može da dođe u Venecuelu", onda je Venecuela "spremna da zaštiti ovog hrabrog omladinca na human način, da čovječanstvo može da uči o istini", a da se njegova teška iskušenja završe, rekao je sinoć Maduro, prenijela je agencija AFP.

Bivšeg službenika Nacionalne bezbjednosne službe Snoudena američke vlasti pravno gone jer je objelodanio detalje američkog programa nadzora.

Maduro je opisao Snoudenove akcije kao "pobunu istine" i primjer "nečega što se događa među američkom omladinom".

Maduro je pružio podršku prijateljskom Ekvadoru, naglasivši da predsjednik Korea može da računa na svaki vid podrške Venecuele.

U isto vrijeme, Venecuela želi da poboljša odnose sa SAD. Početkom juna saopšteno je da će biti održani razgovori koji bi mogli da dovedu do razmjene ambasadora između Venecuele i SAD po prvi put od 2010. godine.

Ruski zvaničnik: Situacija oko Snoudena u ćorsokaku

Situacija oko Edvarda Snoudena, koji je objelodanio špijunske aktivnosti vlasti SAD, došla je do ćorsokaka, pošto je Moskva odbila da odgovori Vašingtonu na nezvanične zahtjeve za njegovo izručenje, izjavio je danas jedan ruski zvaničnik.

Neimenovani izvor, upućen u slučaj bivšeg službenika američke Nacionalne bezbjednosne službe (NSA), rekao je za agenciju Interfaks da Moskva od Vašingtona nije dobila zvaničan zahtjev za izručenje.

"Bilo je kontakata na nezvaničnom nivou, putem diplomatskih kanala, uz zahtjev za privođenje i deportovanje", rekao je taj izvor, ističući da je s obzirom na tenzije u rusko-američkim odnosima oko pitanja koja se tiču ljudskih prava i rata u Siriji, Moskva odbila da na to odgovori.

"Nema osnova da Rusija preduzme ikakve ozbiljne korake, naročito imajući u vidu nestabilno stanje naših bilateralnih odnosa. Situacija oko Snoudena je došla do ćorsokaka", kazao je ruski zvaničnik.

On je nagovijestio da će se situacija sa Snoudenom riješiti kada mu Ekvador, ili neka druga zemlja, odobri politički azil, prenijela je agencija Frans pres.

Snouden se već peti dan nalazi na moskovskom aerodromu, gdje čeka odluku po zahtjevu za politički azil u Ekvadoru.

On je u Moskvu sletio redovnim letom "Aeroflota" iz Hongkonga.

Galerija

Bonus video: