Novi sukobi u Brazilu, najžešće u Fortalezi

BBC navodi da je skoro 90 osoba uhapšeno zbog pravljenja nereda uoči meča između Španije i Italije
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2013. 08:02h

Najmanje osam osoba je povrijeđeno, a skoro 90 uhapšeno u sukobima policije i demonstranata u blizini stadiona u brazilskom gradu Fortalezi, gdje je odigrana polufinalna utakmica u okviru fudbalskog turnira Kup konfederacija.

U blizini stadiona sinoć se okupilo oko 5.000 demonstranata, a policija se sukobila sa jednom manjom grupom koja je bacala kamenice i pokušavala da ukloni metalne ograde, postavljene da bi se blokirao pristup areni.

Neki od demonstranata su palili gume, brazilski sajt G1 je javio da je u sukobima povrijeđeno najmanje osam osoba - pet demonstranata i tri policajca, prenijela je agencija AFP.

BBC navodi da je skoro 90 osoba uhapšeno zbog pravljenja nereda uoči meča između Španije i Italije.

Demonstranti su najprije mirno išli ka stadionu, ali su se sukobili s policijom kada su se približili zoni bezbjednosti na oko dva kilometra od stadiona.

Policija je ispalila suzavac i gumene metke da bi rastjerala demonstrante koji su odgovorili petardama i kamenicama.

I u Rio de Žaneiru je oko 5.000 ljudi izašlo na ulice, dok su u gradu Porto Alegre demonstranti tražili smanjenje cijene prevoza.

U Braziliji predsjednica Dilma Rusef se sinoć sastala sa liderima partija svoje vladajuće koalicije, a danas bi trebalo da razgovara i sa poslanicima opozicije. Teme razgovora su reforme u oblasti finansija i sadašnjeg sistema glasanja.

Ovo su posljednji u nizu protesti koji od 17. juna potresaju Brazil u kojima je do sada pet osoba poginulo. Posljednja žrtva je jedan 21-godišnji mladić koji je juče preminuo u bolnici, pošto je dan ranije pao sa nadvožnjaka tokom demonstracija u Belo Horizonteu.

Galerija

Bonus video: