Bez dogovora o sirijskoj konferenciji

Nije bilo dogovora o mnogim pitanjima, uključujući datume i učesnike, izjavio je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Genadij Gatilov
1 komentar(a)
Sirija, Foto: Shutterstock
Sirija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.06.2013. 09:42h

Sastanak zvaničnika UN, Rusije i SAD u Ženevi o usaglašavanju datuma za održavanje međunarodne konferencije za rješavanje sukoba u Siriji okončan je bez dogovora.

Nije bilo dogovora o mnogim pitanjima, uključujući datume i učesnike, izjavio je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Genadij Gatilov.

Ruski i američki zvaničnici će se vratiti u svoje prijestonice radi daljih razgovora o načinima za unapređenje tog procesa, ali još uvek nema dogovora o tome ko će predstavljati sirijsku opoziciju i da li će predstavnik Irana biti za pregovaračkim stolom, kazao je Gatilov poslije petočasovnih razgovora, a prenijela agencija Rojters.

Gatilov je rekao da je učešće Irana na konferenciji Ženeva-2 o Siriji još uvek pod znakom pitanja i naglasio da bi iransko prisustvo bilo od velikog značaja, jer bi moglo da pruži ozbiljan doprinos rješavanju sirijskog konflikta.

Američki državni sekretar Džon Keri i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastaće se iduće sedmice, a zatim će, kako se očekuje, uslijediti dalji pregovori o toj mirovnoj konferenciji, navedeno je u saopštenju UN.

Jedan diplomatski izvor, blizak današnjem trostranom sastanku u Ženevi, rekao je agenciji Itartas da će konferencija o Siriji biti održana najranije u avgustu ili tek u septembru.

Prva runda konsultacija o Siriji održana je 5. juna, a učesnici tada nisu uspjeli da se dogovore o datumu i proceduri buduće mirovne konferencije o Siriji Ženeva-2.

Bonus video: