Lavrov američke navode nazvao neprihvatljivim

Bivšem radniku NSA gubi se svaki trag nakon što je u nedjelju objavljeno da je iz Hongkonga sletio na moskovski aerodrom "Šeremetijevo"
1 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Beta/AP
Edvard Snouden, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.06.2013. 15:53h

Moskva je tako zvanično negirala "bilo kakvu umješanost u slučaj Snouden" i navela da nema veze sa njegovim "planovima putovanja oko svijeta".

Bivšem radniku NSA gubi se svaki trag nakon što je u nedjelju objavljeno da je iz Hongkonga sletio na moskovski aerodrom "Šeremetijevo".

On je navodno trebalo da se juče ukrca u avion za Havanu, odakle bi nastavio put ka Ekvadoru gdje je tražio azil, ali to se nije desilo. Ruska agencija Interfaks je zatim javila da je on "otišao iz Rusije".

"Pokušaji SAD da svale krivicu na Rusiju za njegov nestanak i njihovi zahtjevi da ga isporučimo su bez ikakvog osnova i potpuno su neprihvatljivi. Optuživanje za kršenje američkih zakona ili čak nekakve zavjere nisu prihvatljive. Mi nismo ni na koji način umiješani u ovaj slučaj, nemamo veze ni sa gospodinom Snoudenom, ni sa njegovim odnosima sa američkim pravosuđem, niti sa njegovim kretanjem po svijetu", rekao je Lavrov.

Kako navode izvještači, ruski šef diplomatije je na konferenciji za novinare istakao da Snouden tehnički nikada nije ni kročio na rusko tlo, jer je ostao u tranzitnoj zoni aerodroma po sletanju u Moskvu.

"On sam bira svoju maršrutu, a rusku granicu nije prešao. O tome gdje se nalazio tokom vikenda saznali smo kao i većina drugih, preko medija", rekao je Lavrov.

Bonus video: