Rusiju brine naoružavanje opozicije, zvanična Sirija za mirno rješenje

Naoružavanje će otežati napore da se pronađe političko rješenje za rješavanje konflikta u Siriji, koje traje više od dvije godine
1 komentar(a)
Sirija, Damask, eksplozija bombe, Foto: Rojters
Sirija, Damask, eksplozija bombe, Foto: Rojters
Ažurirano: 24.06.2013. 14:17h

Odluka grupe "Prijatelji Sirije" da naoružava opoziciju može da izazove samo ozbiljnu zabrinutost, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

"Prijatelji Sirije" su na sastanku 21. juna u u Dohi odlučili da snabdjevaju pobunjenike oružjem, podsjetila je agencija Itar Tass.

To će otežati napore da se pronađe političko rješenje za rješavanje konflikta u Siriji, koje traje više od dvije godine, smatra ministarstvo.

Očigledno da dodatno oružje, koje na kraju krajeva može da padne u ruke terorista, može da dovede do upotrebe sile u Siriji, navelo je ministarstvo.

Visoki ruski i američki zvaničnici trebalo bi da se sastanu sa međunarodnim mirovnim posrednikom za Siriju Lahdarom Brahimijem u utorak u Ženevi.

Šef sirijske diplomatije: Naoružavanje pobunjenika veoma opasno

Odluka SAD i njihovih saveznika da naoružavaju pobunjeničke grupe u Siriji "veoma je opasna" i produžiće nasilje i ubijanje na terenu, izjavio je danas sirijski ministar spoljnih poslova Valid el-Moalem.

Slanje novog oružja opoziciji će, takođe, kako je dodao, narušiti napore da se obje strane nađu za pregovaračkim stolom na planiranoj mirovnoj konferenciji u Ženevi.

"Sirija neće prihvatiti nikakvo rješenje niti čak ideje koje budu diktirane spolja"

Moalem je rekao da je Sirija spremna i voljna da učestvuje na bilo kojoj mirovnoj konferenciji, ali da će u Ženevu otići ne da bi predala vlast drugoj strani, nego da bi se uspostavilo "realno partnerstvo" i vlada nacionalnog jedinstva koja bi uključivala predstavnike cijelog sirijskog društva.

"Predsjednik Bašar el-Asad neće podnijeti ostavku. Ako bilo ko ima takve iluzije, moj savjet im je da ne idu u Ženevu", kazao je Moalem, ocjenivši da je ta konferencija "šansa koju ne treba propustiti".

Takođe je rekao da Sirija neće prihvatiti nikakvo rješenje niti čak ideje koje budu diktirane spolja.

Bonus video: