Egipat: Desetine hiljada na skupu podrške Morsiju

Islamističke grupe predvođene Muslimanskom braćom, sazvale su skup uoči protesta opozicije 30. juna, kada će biti zatraženi prijevremeni predsjednički izbori
1 komentar(a)
Kairo, Foto: Beta
Kairo, Foto: Beta
Ažurirano: 22.06.2013. 16:14h

Desetine hiljada egipatskih islamista okupile su se juče ispred džamije u Kairu, da bi pokazale svoju snagu i podršku predsjedniku republike Mohamedu Morsiju, uoči planiranih opozicionih protesta krajem juna gdje će se zahtjevati da Morsi podnese ostavku.

Noseći egipatske zastave i fotografije predsjednika Morsija, demonstranti su preplavili trg ispred džamije Rada el-Adavija i okolne ulice u predgrađu Nasr siti u Kairu.

Sličan skup održan je i u Aleksandriji, gdje je bilo koškanja između pristalica i protivnika predsjednika Morsija

Islamističke grupe predvođene Muslimanskom braćom, sazvale su skup uoči protesta opozicije 30. juna, kada će biti zatraženi prijevremeni predsjednički izbori.

Vjernici koji su bili u džamiji najprije su počeli da uzvikuju: "Morsi je predsjednik svih Egipćana!", a zatim se pridružili demonstrantima okupljenim ispred ulaza.

Mnoge Morsijeve pristalice stigle su na skup autobusima, a nekoliko novinarskih ekipa koje su izvještavale sa skupa morale su da napuste mjesto događaja, kada su Morsijeve pristalice počele da ih gađaju flašama s vodom i oštetile im opremu.

"Demokratski izabrani predsjednici nikada neće biti smijenjeni zbog protesta"

Nekoliko kvartova dalje od centra skupa, Morsijeve pristalice sastale su se i ispred zgrade Ministarstva odbrane.

Sličan skup održan je i u Aleksandriji, gdje je bilo koškanja između pristalica i protivnika predsjednika Morsija.

Islamisti osuđuju demonstracije protiv predsjednika i smatraju ih udarom na demokratiju, optužujući opoziciju da želi da stvori haos.

"Demokratski izabrani predsjednici nikada neće biti smijenjeni zbog protesta", rekao je portparol Muslimanskog bratstva Gehad el Hadad.

Morsi je tek godinu dana na dužnosti predsjednika Egipta. Izabran je poslije tranzicione vojne vlasti, koja je vodila zemlju nakon što je predsjednik Hosni Mubarak 2011. godine, pod pritiskom višednevnih protesta na kairskom trgu Tahrir, podneo ostavku.

Bonus video: