Keri: Pomoći opoziciju, Asadu oduzeti prednost

Keri je takođe rekao da SAD ostaju pri mirovnom planu koji uključuje konferenciju u Ženevi i prelaznu vladu koju bi izabrali i Asad i opozicija
9 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.06.2013. 13:47h

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio da će biti povećana vojna i druga pomoć sirijskoj opoziciji kako predsjednik Sirije Asad više ne bi imao prednost.

Keri je to izjavio na sastanku ministara spoljnih poslova grupe država "Prijatelji Sirije", koje podržavaju ustanak protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada koji je danas počeo u Dohi, prenosi AFP.

On je dodao da SAD ne traže vojno rešenje, ali smatraju da je pobunjenicima potrebna veća podrška.

Keri je takođe rekao da SAD ostaju pri mirovnom planu koji uključuje konferenciju u Ženevi i prelaznu vladu koju bi izabrali i Asad i opozicija.

Da bi ostvarili ravnotežu na terenu i mogli da učestvuju na skupu u Ženevi, pobunjenicima je potrebno dati veću podršku, dodao je on.

Grupa Prijatelji Sirije formirana je kao odgovor na odluku Rusije i Kine da blokiraju rezolucije UN o Siriji

Premijer Katara, zemlje domaćina današnjeg sastanka, Šeik Hamad bin Jasem al Tani pozvao je da pobunjenicima bude isporučeno oružje kako bi bili ravnopravniji u vojnom smislu, a što bi moglo pomoći u sklapanju mira.

Mirno rješenje "ne može biti postignuto bez balansa na terenu, kako bi se režim privolio da sjedne za pregovarački sto", kazao je premijer Katara, prenosi AFP.

Na sastanku u Dohi učestvuju i diplomate iz Egipta, Francuske, Nemačke, Italije, Jordana, Katara, Saudijske Arabije, Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Portparol američkog Stejt departmenta rekao je da će današnji sastanak biti usmjeren na to kako međunarodna zajednica može da pomogne sirijskoj opoziciji da postane "jedinstvenija, reprezentativnija i kredibilnija unutar Sirije", javio je BBC.

Upućeni izvori navode da će se na sastanku razgovarati i o tome kako pomoći pobunjenicima da odbrane sjeverni grad Alepo, njihovo posljednje veliko uporište

Uoči sastanka, šef britanski diplomatije Vilijam Hejg je izjavio da njegova vlada nije donela odluku o snabdjevanju oružjem sirijskih pobunjenika.

"Povodom rasprava o tome da li bi trebalo da damo oružje sirijskoj opoziciji, stav ostaje isti, a to je da nismo donijeli odluku to da učinimo", rekao je Hejg novinarima u Dohi uoči početka sastanka "Prijatelja Sirije".

Hejg je kazao da bi o takvoj odluci trebalo da se razgovara u parlamentu.

Prema njegovim riječima, glavni cilj Britanije je da "isporuči još humanitarne pomoći" i "unaprijedi političko rešenje".

"Na kraju, postoji samo političko rješenje sukoba. Želimo da konferencija u Ženevi bude uspješna", dodao je Hejg, misleći na mirovnu konferenciju koju su predložile SAD i Rusija, prenela je agencija AFP.

Upućeni izvori navode da će se na sastanku razgovarati i o tome kako pomoći pobunjenicima da odbrane sjeverni grad Alepo, njihovo posljednje veliko uporište, u svjetlu niza nedavnih neuspjeha pobunjeničkih snaga u borbi protiv režima.

Sastanak u Kataru organizuje se nedjelju dana pošto je Vašington saopštio da će sirijskim pobunjenicima dati "direktnu vojnu pomoć", a nakon iznošenja tvrdnji da ima dokaze da je zvanični Damask upotrijebio hemijsko oružje u ratu u Siriji.

Pobunjeničke snage juče su saopštile da su dobile novo oružje koje bi moglo da dovede do "promjena" u ratu, ali je portparol Slobodne sirijske vojske naglasio da to oružje nije došlo iz SAD.

Grupa Prijatelji Sirije formirana je kao odgovor na odluku Rusije i Kine da blokiraju rezolucije UN o Siriji.

Bonus video: