Najmanje 560 poginulih u poplavama u Indiji

Hiljade vojnika uključene su u veliku operaciju spašavanja a avionske snage helikopterima evakuišu ljude s kritičnih područja
1 komentar(a)
Indija, poplave, Foto: Reuters
Indija, poplave, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.06.2013. 07:47h

Najmanje 560 osoba izgubilo je život u poplavama i odronima zemlje koje su izazvale monsunske kiše na sjeveru Indije, objavili su zvaničnici koji upozoravaju da bi broj poginulih mogao znatno narasti.

Kuće uz obale Ganga, najduže i svete indijske rijeke, rušile su se u nabujalu vodu koja je odnosila automobile i kamione. Hiljade vojnika uključene su u veliku operaciju spašavanja a avionske snage helikopterima evakuišu ljude s kritičnih područja.

Oko 33.000 osoba je ove sedmice spašeno od poplave, a turiste i hodočasnike koji su bili krenuli prema Gangu posebni vozovi vraćaju kućama. "Preduzimamo sve što je moguće", rekao je ministar informisanja Maniš Tevari. Podignuto je 40 prihvatnih kampova za 10.000 evakuisanih.

Premijer Manmonah Sing obećao je da će iz posebnih fondova isplatiti pomoć od 3.400 dolara za svaku porodicu poginulog, 840 dolara za povrijeđenog i posebnu odštetu za uništene domove.

Monsunske kiše u subotu su bile nešto slabije nego prošle sedmice ali za početak naredne nedjelje meteorolozi najavljuju nove kiše.

Bonus video: