UN: Izraelska vojska koristi palestinsku djecu kao "ljudski štit"

U periodu dugom 10 godina uhapšeno je oko 7000 palestinske djece u dobi od 12-17 godina. Mnoge su u lancima priveli pred sud dok su druge znali i mjesecima držati u samicama
60 pregleda 6 komentar(a)
Palestinska djeca, Foto: Instablogs.com
Palestinska djeca, Foto: Instablogs.com
Ažurirano: 21.06.2013. 10:03h

Kancelarija za ljudska prava pri UN optužila je izraelsku vojsku da muči zarobljenu palestinsku djecu i koristi ih kao "ljudski štit", javlja Reuters.

Izraelcima se prebacuje da odbijaju registrovati datume rođenja zarobljene djece te da im uskraćuju pristup zdravstvenoj njezi. Ne pružaju im kvalitetno obrazovanje i čistu vodu, stoji u saopštenju kancelarije UN.

"Palestinska djeca uhapšena od strane izraelske vojske i policije podložna su degradirajućem tretmanu, a često se ispituju na hebrejskom, jeziku koji ne razumiju", stoji u saopštenju.

Više od 7.000 uhapšenih

Najviše djece uhapsi se zbog bacanja kamenja na vojnike što se može kazniti i sa 20 godina zatvora. U periodu dugom 10 godina uhapšeno je oko 7000 palestinske djece u dobi od 12-17 godina. Mnoge su u lancima priveli pred sud dok su druge znali i mjesecima držati u samicama.

U razdoblju od januara 2010. do marta 2013. godine prijavljeno je 14 slučajeva u kojima su vojnici djecu koristili kao "živi štit" ispred vozila kako bi spriječili bacanje kamenja. U izvještaju takođe stoji i da su djecu slali u potencijalno opasne zgrade kako bi se uvjerili da su sigurne.

"Skoro svi ti potezi prošli su bez kazne", stoji u saopštenju.

U izvještaju stoji da djeca na obje strane stradaju u sukobima, no takođe stoji i da je na palestinskoj strani više žrtava.

Bonus video: