neredi se šire

Ustupci zahtjevima brazilskih demonstranata: Smanjene cijene javnog prevoza

Neredi u Brazilu su izbili zbog povećanja cijena javnog prevoza, poreskih opterećenja, korupcije i loših uslova u zdravstvu i obrazovanju
4 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2019. 05:34h

Brazilski gradovi Sao Paolo i Rio de Žaneiro vratili su cijene javnog prevoza na raniji nivo, što je bio jedan od zahtjeva masovnih uličnih protesta širom zemlje, saopštile su danas gradske vlasti ta dva grada.

"Suspendovaćemo povećanje cijena i vratiti staru cijenu metroa, voza i autobusa", izjavio je guverner brazilske države Sao Paolo, Žeraldo Alkmin.

Gradonačelnik Rio de Žaneira Eduardo Paeš je rekao da će u tom gradu biti smanjena cijena samo za autobuski prevoz.

U Brazilu su prije desetak dana izbili veliki neredi, prvo u Sao Paolu, potom u cijeloj zemlji, zbog povećanja cijena javnog prevoza, ali i zbog velikih poreskih opterećenja, korumpiranosti političara i loših uslova u zdravstvu i obrazovanju.

Demonstranti kritikuju i ogromna sredstva koja se izdvajaju za organizovanje Mundijala naredne godine, u vrijeme ekonomskih teškoća kroz koje prolazi Brazil.

Neredi su nastavljeni i protekle noći kad je nekoliko hiljada demonstranata blokiralo prilaz stadionu u brazilskom gradu Fortalezi, gdje je trebalo sinoć da se igra utakmica između Brazila i Meksika u okviru Kupa konfederacija, a oko 200 demonstranata blokiralo je autoput, koji povezuje Sao Paolo i Santos.

Galerija