Brazil: Protesti se radikalizuju, Vlada šalje vojsku na ulice

Mediji su prenijeli da su sukobi policije i demonstranata u Sao Paolu trajali cijelu noć
92 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2013. 09:47h

Demonstrantima u Rio de Žaneiru se tokom protesta pridružila mala grupa policajaca koji su odbili da napanu svoj narod.

Njihova odluka je izazvala oduševljenje okupljenih, a mnoge njihove kolege su u komentarima napisali da će podržati demonstrante.

Jasno je da će zbog svoje odluke imati problema na poslu, ali su sigurno kupili podršku građana koji su skandirali "Ujedinjen narod ne može biti poražen".

Vlada će poslati vojsku na ulice

Brazilska vlada saopštila da će poslati vojsku u pet gradova u kojima bjesne najžešći protesti i sukobi preko 250.000 demonstranata i policije.

Prema navodima BBC-ja, plan vlade je da vojsku pošalje u Rio de Žaneiro, Minas Žerais, Bahiju, Searu, kao i u glavni grad Braziliju.

U svim tim gradovima održava se Svjetsko prvenstvo u fudbalu.

Jedan neimenovani zvaničnik ministarstva pravde je rekao da će Vlada poslati vojne trupe, a da je na upravama gradova da odluče koliko bi te trupe ostale na ulicama, prenosi BBC.

Odluka o slanju vojske na ulice brazilskih gradova dolazi poslije jučerašnjih žestokih sukoba demonstranata i policije u Sao Paolu.

Izvještaji koji stižu iz tog grada govore o tome da su brojne radnje i banke obijene i polupane od strane maskiranih aktivista koji su se sukobili sa ostalim demonstrantima koji, iziritirani ogromnim trošenjem novca za Svjetsko prvenstvo u fudbalu, traže bolju i pravedniju socijalnu i zdravstvenu politiku vlade.

Russia Today, koja, poput brojnih svjetskih medija, uživo prati događaje iz Brazila, javlja da su lokalni mediji prenijeli da su sukobi policije i demonstranata u Sao Paolu trajali cijelu noć, kao i da su viđeni ljudi koji iz polupanih radnji iznose kućne aparate.

Podsjetimo, demonstracije u Brazilu počele su prije oko dvije nedjelje najprije zbog povećanja cijena javnog prevoza, ali su ubrzo prerasle u nacionalne nemire zbog velikog izdvajanja novca za Svjetsko prvenstvo u fudbalu, koji je, kako smatraju Brazilci, mogao da bude iskorišten za poboljšanje socijalne i zdravstvene politike vlade.

U mnoštvu snimaka koji su se pojavili na Jutjubu, na kojima se vide dramatični sukobi demonstranata i policije, izdvojio se jedan zabavnijii. Na protestima se vidi i čovjek obučen kao Spajdermen, koji juriša na policiju, na oduševljenje okupljenih

Takođe, kao povod za širenje protesta poslužile su i optužbe na račun gradskih zvaničnika koji se sumnjiče za brojne slučajeve korupcije i nepotizma.

Do sada je u sukobima s policijom povrijeđeno najmaje 100 osoba, dok je 250 uhapšeno.

Galerija

Bonus video: