Kongres se pravda zbog prisluškivanja i plaši se novih poteza Snoudena

Poslanici "malo nervozni" zbog mogućih sljedećih poteza Edvarda Snoudena
3 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.06.2013. 15:36h

Zahvaljući mjerama prisluškivanja, američke vlasti su spriječile desetine terorističkih napada, uvjereni su članovi Kongresa SAD.

Na osnovu informacija koje je objavila vlada SAD pošto su se u medijima pojavili detalji programa prisluškivanja, članovi Kongresa su uvjereni da je prisluškivanje zaslužno za sprečavanja napada na njujorški metro, rekao je predsjedavajući Odbora za obavještajna pitanja pri Predstavničkom domu Kongresa SAD Majk Rodžers.

On je rekao i da su poslanici "malo nervozni" zbog mogućih sljedećih poteza Edvarda Snoudena, bivšeg zaposlenog u firmi koja je radila za Nacionalnu bezbjednosnu službu. Snouden je informacije o prisluškivanju i proslijedio medijima.

Kasnije danas u Kongresnom odboru bi trebalo da bude održana sednica poslanika i šefa Nacionalne bezbjednosne službe Kita Aleksandera.

Rodžers je rekao da očekuje da Vlada u Vašingtonu skine oznaku povjerljivo i s drugih informacija o programu nadzora telefonskih linija i praćenja aktivnosti na internetu.

Članovi Kongresa su zbunjeni nivoom stepena pristupa povjerljivim informacija koji je imao Snouden, rekao je Rodžers i naveo da se postavlja pitanje kako je neko "zaposlen na relativnom niskom nivou" mogao da dođe do tako bitnih podataka.

Predsjednik SAD Barak Obama čvrsto je stao u odbranu programa nadzora, navodeći da su oni bili transparentni.

Obama je naveo da je donijet zakon o obavještajnom nadzoru u inostranstvu koji je omogućio dva programa - jedan kojim se prate razgovori u SAD i drugi koji treba da prati upotrebu američkih internet servera u slučaju stranaca s mogućim vezama s terorizom.

Bonus video: