Bašar al-Asad: Ostavka kao nacionalna izdaja

"Damask priznaje pravo na opoziciju, ali koja "ne uzima oružje u ruke i nema ništa sa terorom"
7 komentar(a)
Bašar al-Asad, Foto: Beta/AP
Bašar al-Asad, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.06.2013. 11:50h

Odlazak s vlasti u trenutnoj situaciji, sirijski predsednik Bašar al Asad ocijenio je kao jednaku nacionalnoj izdaji.

"Ako je, u Ženevi, moguće da se zaustavi krijumčarenje oružja i prodor ekstremista u Siriju, onda će to biti uspješan početak procesa rješenja i dovešće do smanjenja tenzija", rekao je Asad u u intervjuu za nemački list Frankfurt Algemajne Cajtung.

Damask, rekao je Asad, vjeruje da sastanak u Ženevi može da postane važna etapa, kojom će početi dijalog o Siriji, ali i upozorio da ukoliko se sukob u zemlji ne zaustavi, proširiće se na susjedne zemlje i situacija će se pogoršati u cijelom regionu.

"Ićicemo u Ženevu i imaćemo razgovore sa Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskom, Velikom Britanijom i njihovim sljedbenicima Turskom, Katarom i Saudijskom Arabijom, kao i onih koji sebe nazivaju opozicija u inostranstvu, a (ustvari) su njihove sluge", primjetio je Asad, prenijela je lokalna novinska agencija SANA.

Sirijski predsjednik je rekao da te zemlje koje "podržavaju formiranje terorističkih (vojnih) jedinica", otežavaju organizaciju takve mirovne konferencije i da Damask priznaje pravo na opoziciju, ali koja "ne uzima oružje u ruke i nema ništa sa terorom".

"Opozicija treba da ima politički program i javnu podršku koja može da dokaže učešćem na izborima za parlament i lokalne vlasti. Trenutna sirijska vlada ima predstavnike opozicije, koji ima (svoja) mjesta u Narodnom savjetu", rekao je Asad.

Komentarišući zahtjev Zapada da Asad treba da ode sa vlasti u Siriji, sirijski predsjednik je rekao da odluka takve vrste u trenutnoj situaciji, bila bi jednaka nacionalnoj izdaji, objavila je ruska novinska agencija Itar Tass.

Bonus video: