Zašto Kina nije članica G8?

"Bilo bi arogantno misliti da nemamo šta da naučimo od države koja je u posljednjih 20 godina izvukla oko 750 miliona stanovnika iz siromaštva"
3 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2013. 10:28h

Organizacije umiru kada prestanu da budu relevantne i to je upravo ono što se dešava sa Grupom osam narazvijenijih zemalja sveta (G8).

Međutim, njenom "članskom kartom" ne može da se podiči Kina, piše britanski list Financial Times (FT).

Kada je G8 osnovana sedamdesetih godina, okupljala je lidere najvećih ekonomskih sila u svijetu, u vrijeme krize i recesije, navodi FT. Kina je tada bila patuljak u smislu globalne privrede i bila je fokusirana na unutrašnje političke probleme.

Sada je, međutim, u središtu globalne ekonomije. Činjenica da Kina nije članica G8, a Kanada i Italija jesu, pomalo je uvrjedljiva, smatra list.

Kina je daleko od 'uzornog međunarodnog građanina', ali bilo bi arogantno misliti da nemamo šta da naučimo od države koja je u posljednjih 20 godina izvukla oko 750 miliona stanovnika iz siromaštva

Ukoliko neko sumnja u ekonomski značaj Kine, dovoljno je pogledati samo u energetski sektor. Prema nedavno objavljenom statističkom izveštaju Britiš petroleuma, Kina je najveći potrošač energije u svijetu, budući da 21 odsto ukupne globalne tražnje energije dolazi iz te zemlje, u odnosu na 17 odsto iz SAD.

Kina troši više od polovine ukupne potrošnje uglja u svijetu, a uvozi gotovo 15 odsto globalnog uvoza nafte. Upotreba prirodnog gasa u Kini tek je u povoju, ali ta zemlja je već peta u svijetu po upotrebi tog energenta. Svjetski stručnjaci se slažu da će Kina u naredne dvije decenije dominirati na polju rasta globalne tražnje energije i značajno uticati na kretanje svjetskih cena energenata.

Energetski sektor samo je jedna od oblasti u kojima značaj Kine dolazi do izražaja, navodi britanski list. Pored energije, značaj Kine primjetan je i u brojnim drugim oblastima, kao što su međunarodne finansije, rudarstvo i metali, kao i prerađivački sektor.

Naravno, u Kini postoje brojni problemi, poput visokotehnološkog kriminala čije su mete vlada i kompanije, a ni zaštita prava intelektualne svojine nije daleko odmakla. Međutim, da su to uslovi za članstvo u G8, Rusija nikada ne bi bila primljena.

"Kina je daleko od 'uzornog međunarodnog građanina', ali bilo bi arogantno misliti da nemamo šta da naučimo od države koja je u posljednjih 20 godina izvukla oko 750 miliona stanovnika iz siromaštva i koja ohrabrujuće praktično pristupa klimatskim promjenama i razvoju nove tehnologije", navodi FT.

"Kineze tretiramo kao trgovce, ljude sa kojima rado poslujemo, od kojih pozajmljujemo novac i kupujemo robu, sve dok oni koriste zadnja vrata i ne očekuju da ih pozovemo na večeru", smatra list, dodajući da je takav stav zastareo i poražavajući.

Globalna ekonomija, kao i svjetsko energetsko tržište, jedinstvena je i nedjeljiva. Ukoliko lideri G8 žele napredak i pokretanje privrednog rasta, trebalo bi da "progutaju" svoje predrasude i pozovu Kineze za sto, zaključuje FT.

Galerija

Bonus video: