Obama i Putin suprotno o rješenju konflikta u Siriji

SAD ostaju posvećene nedavnoj odluci predsjednika Obame da naoruža sirijske pobunjenike, dok Moskva nije odustala od prodaje oružja režimu sirijskog predsjednika Bašara al Asada
4 komentar(a)
Obama i Putin, Foto: Reuters
Obama i Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.06.2013. 09:42h

Lideri G8 su za rješenje rata u Siriji iako američki i ruski predsjednici Barak Obama i Vladimir Putin imaju suprotne stavove koja strana zaslužuje vojnu podršku.

U danasnjoj zajedničkoj izjavi G8 o Siriji navodi se da će SAD ostati posvećene nedavnoj odluci predsjednika Obame da naoruža sirijske pobunjenike, dok Moskva nije odustala od prodaje oružja režimu sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Iako je Obama našao zajednički jezik sa evropskim saveznicima protiv Putina na Samitu G8 u Sjevernoj Irskoj, američki predsjednik se bori da ubijede neke od svojih saveznika da mu se pridruže i u slanju oruža sirijskoj opoziciji, navodi agencija AP.

Sirija je jedan od nerješivih pitanja za G8 u Severnoj Irskoj, gdje su se lideri osam najjačih svjetskih ekonomija okupili u poznatom golf ljetovalištu Loh Ernu na obali jezera da bi razmotrili i pitanja trgovine, poreza i druge spoljnopolitičke izazove.

Domaćin skupa, britanski premijer Dejvid Kameron pozvao je na Samit lidere Libije i Afričke unije da se pridruže liderima Britanije, SAD-a, Japana, Francuske, Njemačke, Italije, Kanade i Rusije posljednjeg dana skupa da bi zajedno razmotrili kako spriječiti otmice stranih radnika na Severnu Afrike.

Bonus video: