Loh Ern

Lideri G8 skeptični, demonstranti probili ogradu

Demonstranti traže od svjetskih lidera da okončaju glad u svijetu, jačanje prava homoseksualaca i zabranu tehnološkog postupka frakovanja u energetici
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2013. 09:37h

Više desetina aktivista probili su u ponedjeljak uveče metalnu ogradu koja okružuje mjesto održavanja samita lidera sedam najrazvijenijih zemalja sveta i Rusije

Ka mjestu održavanja samita G8 uputila se grupa od oko hiljadu aktivista, koji su došli pretežno sa sjevera i juga Irske.

Desetak njih je uspjelo da se prebaci preko bodljikave žice razapete na oko dva kilometra od golf odmarališta Loh Ern gde se održava samit. Potom su trčali po poljani, mašući transparentima, ali je njihovo napredovanje spriječilo desetak policajaca sa psima i plastičnim štitnicima.

Demonstranti su se onda povukli i razbježali, prenijela je agencija Rojters.

Lideri G8 su prvog dana poslije diskusije o svjetskoj ekonomiji saopštili da su perspektive slabe, bez obzira na napore za izlazak iz krize

U obezbjeđivanju samita angažovano je 7.000 policajaca, raspoređeno je na stotine oklopnih džipova, što je jedna od najobimnijih bezbjednosnih operacija u Sjevernoj Irskoj. Policija je saopštila da niko nije uhapšen.

Rojters navodi da demonstranti traže od svjetskih lidera da okončaju glad u svijetu, jačanje prava homoseksualaca i zabranu tehnološkog postupka frakovanja u energetici.

Lideri G8 su prvog dana poslije diskusije o svjetskoj ekonomiji saopštili da su perspektive slabe, bez obzira na napore za izlazak iz krize.

"Protekle godine rizici za privredu zone evra su umanjeni, međutim, ona i dalje preživljava recesiju", navodi se u izjavi lidera "osmorke" i dodaje da privreda SAD nastavlja da se oporavlja i budžetski deficit se smanjuje brzim tempom.

"Istovremeno, i dalje smo u situaciji kada je neophodno preduzimati još više napora za stvaranje uravnoteženog finansijskog sistema u srednjoročnoj perspektivi", istakli su lideri Grupe i dodali da zbog toga ne treba zaboravljati značaj investicija, koje stimulišu rast.

U izjavi se, takođe, ističe da je naročito važno da japanska vlada definiše "pouzdan fiskalni program" koji će na srednji rok omogućiti da se poboljša situacija na tržištu.

Galerija

Preporučujemo za Vas