Na ulicama 300.000 ljudi, brazilska predsjednica: Prirodno je da mladi protestuju

Razlog ovih demonstracija su i korumpiranost političara i loš zdrastveni i obrazovni sistem
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2013. 12:05h

Demonstracije podstaknute povećanjem cijena javnog prevoza, ali i velikim poreskim opterećenjima, nastavljene su u 11 brazilskih gradova gdje je tokom noći bilo prisutno preko 300.000 demonstranata.

Razlog ovih demonstracija takođe su i korumpiranost političara i loš zdrastveni i obrazovni sistem.

U kratkom saopštenju, predsjednica Brazila Dilma Rusef navela je da su "mirne demonstracije legitimne i dio demokratije. Prirodno je za mlade ljude da demonstriraju", prenijela je agencija AP.

Demonstranti su uletjeli u dvije državne zgrade, prvi put poslije tri nedjelje od početka velikog talasa protesta, najvećeg u posljednjih 20 godina u zemlji.

U Riju su nezadovoljni građani poslije nekoliko sati uglavnom mirnog marša, ušli u zgradu parlamenta federalne jedinice, a prema izvještajima medija, u sukobima sa policijom povrijeđeno je najmanje 30 ljudi.

Nezvanično, dvoje demonstranta je pogođeno bojevom municijom. Kako se navodi, policija u opremi za razbijanje demonstracija spriječila je okupljene da zapale zgradu. Kao i prethodnih dana, na ulicama Brazila policija je koristila suzavac, gumene metke, palice.

Novi protesti, na kojima su se prema policijskim procenama okupile desetine hiljada ljudi, podstakli su bojazan od izbijanja sukoba s policijom, što dovodi u pitanje bezbjednosnu situaciju tokom velikih manifestacija poput aktuelenog fudbalskog Kupa konfederacija i posjete pape u julu.

Vlasti su poručile da će pokušati da izbjegnu krvave sukobe poput onih od prošle nedjelje u Sao Paulu, a policijski komandati su javno saopštili da neće ispaljivati gumene metke niti koristiti specijalne snage za razbijanje demonstracija. Vlasti navode da će sila biti upotrijebljena samo ako demonstranti budu uništavali imovinu.

U posljednjih nekoliko dana organizovano je više protesta zbog velikih troškova Svjetskog prvenstva u fudbalu, koji iznose 15 milijardi dolara.

"Nije me briga za svjetsko prvenstvo, treba mi da se obrazujem i da mogu da se liječim", skandirali su juče demonstranti.

U Sao Paulu su u četvrtak specijalne policijske snage napale mirne demonstrante ispaljujući gumene metke i suzavac, a organizatori protesta navode da je povrijeđeno više od 100 ljudi.

Policija je i sinoć, koristeći gumene meteke i suzavac, rastjerala oko 300 demonstranata koji su pokušali da se okupe kod stadiona Marakana u Rio de Žaneiru, između ostalog u znak protesta zbog ogromnih troškova Svjetskog prvenstva u fudbalu koje će se održati sljedeće godine u Brazilu.

Na današnjim mirnim protestima, ponegdje i s karnevalskom atmosferom, nije bilo sukoba.

Galerija

Bonus video: