Istopolni brakovi nsu prijetnja klasičnim brakovima

Autori studije dodaju i da bi istopolni brakovi u stvarnosti mogli ojačati samu instituciju braka manjom stopom razvoda
66 pregleda 9 komentar(a)
Gej brakovi, LGBT, Foto: Ebay
Gej brakovi, LGBT, Foto: Ebay
Ažurirano: 18.06.2013. 09:15h

Istopolni brakovi nisu prijetnja tradicionalnim brakovima, pokazali su rezultatai dvadesetogodišnjeg istraživanja na univerzitetu u Portlandu.

Studija "Same Sex Marriage and the Perceived Assault on Opposite Sex Marriage", koju potpisuju Aleksis Dino i Čelzi Vitni, objavljena je u online istraživačkom časopisu PLOS ONE i bavi se danas sve aktuelnijim pitanjem ugroženosti institucije tradicionalnog braka zbog priznavanja istopolnih zajednica.

Autori studije su analizirali stanje u svih 50 američkih saveznih država, a poseban je naglasak stavljen na 13 saveznih država koje su ozakonile bračnu jednakost ili su imale zakone o civilnim partnerstvima. Istraživači su zaključili da se stopa sklapanja tradicionalnih brakova i razvoda nije mijenjala.

"U periodu između 1989. i 2009. nisu zabilježene značajne razlike u broju sklopljenih/razvedenih raznopolnih brakova u Americi. Preciznije, u našem smo istraživanju uporedili periode u kojima gej brakovi nisu bili ozakonjeni sa periodima u kojima su bili. Dakle, studija jasno pobija teorije protivnika koji tvrde da gej brakovi predstavljaju prijetnju klasičnim brakovima", tvrde autori.

Iskustva iz drugih zemalja

Mnogi protivnici bračne jednakosti često pokušavaju da zaplaše javnost tvrdnjom da bi ozakonjenje istopolnih brakova ugrozilo instituciju braka, a kako bi studiju učinili relevantnom i van područja SAD-a, istraživači navode primjere zemalja poput Švedske, Danske, Islanda, Holandije i Norveške gdje su sprovedene slične studije koje su pokazale iste rezultate.

Štaviše, autori dodaju i da bi istopolni brakovi u stvarnosti mogli ojačati samu instituciju braka manjom stopom razvoda. Naime, tvrde da bi ozakonjenje istopolnih brakova moglo spriječiti da gejevi i lezbijke koji još nisu otvoreno progovorili o svojim seksualnim sklonostima, sklapaju brakove s osobama suprotnog pola zbog tradicije i društvenih normi. To bi kao posljedicu imalo smanjenje broja razvoda do kojih bi bez ikakve sumnje došlo.

Istraživanje američkih naučnika nije "još samo jedno u nizu". U časopisu PLOS ONE redovno objavljuju i dobitnici Nobelove nagrade...

Bonus video: