MEĐUETNIČKI TENZIJE

Hamas pozvao Hezbolah da se povuče iz Sirije

Borci Hezbolaha odigrali su ključnu ulogu u ponovnom zauzimanju strateški važnog grada Kusair
9 komentar(a)
Sirija, Hezbolah, Foto: Beta/AP
Sirija, Hezbolah, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.02.2019. 06:01h

Palestinski ekstremistički pokret Hamas pozvao je libanski Hezbolah da se povuče iz sukoba u Siriji, optužujući pristalice tog pokreta da dodatno rasplamsavaju međuetničke sukobe.

Prošle godine došlo je do zahlađenja u odnosima kada su lideri Hamasa, u znak protesta zbog Asadovog odnosa prema sunitima, napustili Siriju

Hezbolah u sirijskom građanskom ratu učestvuje sa svojim borcima pomažući vladajuću šiitsku manjinu i predsjednika Bašara al-Asada, dok su s druge strane pobunjenici uglavnom iz redova sunita.

Libanski Hezbolah tradicionalno ima finansijsku podršku Irana, u kome većinu takođe čine šiiti. Borci Hezbolaha odigrali su ključnu ulogu u ponovnom zauzimanju strateški važnog grada Kusaira.

Palestinski Hamas je, s druge strane, sunitski pokret. Hamas je pozvao Hezbolah da povuče svoje snage iz Sirije i da svoje oružje "usmjeri prema cionističkom neprijatelju (Izraelu)".

Hamas i Hezbolah su do sada imali dobre odnose. Neki od lidera Hamasa koji su morali da pobjegnu s palestinskih teritorija krili su se svojevremeno u Siriji, a Iran je finansirao djelovanje oba pokreta.

Prošle godine došlo je do zahlađenja u odnosima kada su lideri Hamasa, u znak protesta zbog Asadovog odnosa prema sunitima, napustili Siriju. Nastupilo je i zahlađenje u odnosima između Hamasa i Irana, pa se palestinski pokret okrenuo Saudijskoj Arabiji i Kataru.

Preporučujemo za Vas