Guardian: Amerikanci i Britanci špijunirali Medvedeva

Američki špijuni, stacionitani u Velikoj Britaniji, presrijetali su tajne razgovore tadašnjeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva, koje je on obavljao preko satelitskog telefona
3 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2013. 09:18h

Dmitrija Medvedeva, bivšeg ruskog predsjednika, špijunirali su britanski i američki agenti, najvjerovatnije po nalogu tadašnjeg domaćina Gordona Brauna, na samitu G-20 u Londonu 2009, otkriva britanski Guardian, a prenosi Blic.

Taj podatak unijeće napetost među učesnike sastanka G-8, koji danas počinje u Severnoj Irskoj.

Samit G8 počinje danas, Sirija i slobodna trgovina glavne teme >>>

Američki špijuni, stacionitani u Velikoj Britaniji, presrijetali su tajne razgovore tadašnjeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva, koje je on obavljao preko satelitskog telefona, saznaje Guardian.

Detalji te operacije izloženi su u brifingu koji je pripremila američka Agencija za nacionalnu bezbjednost (NSA) i sa kojim su bili upoznati visoki zvaničnici Britanije, Australije, Kanade i Novog Zelanda.

Tajni dokument, koji je razotkrio je bivši saradnik NSA Edvard Snouden, ukazuje na značaj američkog špijunskog centra u Harogejtu u Severnom Jorkširu, gdje je stacionirano na stotine analitičara NSA koji rade zajedno s britanskim kolegama iz Vladinog sjedišta za komunikacije (GCHQ).

Britanska javnost postavlja pitanje opravdanosti te američke baze, možda najvećeg špijunskog centra na svijetu, sa 33 džinovske satelitske antene.

Špijunska dokumentacija sadrži i fotografije

Medvedev je stigao u London 1. aprila, a NSA je presrela njegove razgovore istog dana. Dokument sadrži fotografije ruskog lidera, koji se smiješi novinarima zajedno sa Braunom i Barakom Obamom.

“Utvrdili smo da se signali emituju iz ruske ambasade u Londonu i satelitskom vezom se prenose u Moskvu”, istaknuto je u izvještaju.

Medvedev i Obama na Samitu u Londonu 2009. (Foto: AP)

Prema pisanju Guardiana, agenti GCHQ i NSA otvarali su specijalne internet kafee za delegate, gdje su u kompjuterima bili instalirani programi za presrijetanje elektronske pošte ili su prisluškivali telefonske razgovore vlasnika Blackberry-ja.

Iako svi znaju da dve zemlje jedna drugu špijuniraju, rijetko se dešava da budu uhvaćene na djelu. Najnovije otkriće dovodi Bijelu kuću u veliku neprijatnost dok se predsjednik Barak Obama priprema za susret sa sadašnjim ruksim predsjednikom Putinom.

Putin je juče već razgovarao s britanskim premijerom Dejvidom Kameronom. Sada novinari nagađaju kako će se razotrkivene infromacije odraziti na dalje odnose Moskve i Londona, odnosno Vašingtona.

Galerija

Bonus video: