Sirija: Morsi se priključio zavjeri SAD i Izraela

Sirijska vlada reagovala je dan pošto je Morsi objavio definitivni prekid veza sa Sirijom, u kojoj više od dvije godine bjesni građanski rat
3 komentar(a)
Mohamed Morsi, Foto: Beta/AP
Mohamed Morsi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.06.2013. 14:19h

Sirijske vlasti navode da je odluka Egipta da prekine diplomatske veze sa Damaskom neodgovorna i optužile Mohameda Morsija da se priključio zavjeri SAD i Izraela

Kako su saopštili, njihov cilj je podjela Bliskog istoka.

Sirijska vlada reagovala je dan pošto je Morsi objavio definitivni prekid veza sa Sirijom, u kojoj više od dvije godine bjesni građanski rat.

Egipat je "odlučio da definitivno prekine odnose sa aktuelnim režimom u Siriji, da zatvori ambasadu tog režima u Kairu i da opozove egipatskog konzularnog predstavnika" iz Damaska, rekao je Morsi u subotu hiljadama pristalica na stadionu u Kairu, gdje je održan skup "Podrška Siriji".

Pozivajući međunarodnu zajednicu da uvede "zonu zabrane leta" nad Sirijom, Morsi je kazao da je ostvario "kontakt sa arapskim i muslimanskim zemljama u vezi s organizacijom hitnog sastanka podrške" za sirijski narod.

Morsi je osudio miješanje uticajnog libanskog šiitskog pokreta Hezbolah, koji je nedavno pomogao snagama sirijske vlade da odnesu pobjedu nad pobunjenicima u sirijskom gradu Kusajru, prenio je AFP.

Pobuna protiv vlasti sirijskog predsednika Bašara al Asada, koja je izbila u martu 2011, prerasla je u krvavi građanski rat u kome je, prema podacima Ujedinjenih nacija, više od 93.000 ljudi izgubilo život.

U Egiptu većinu stanovništva čine suniti, kao i većinu pobunjenika koji se bori da svrgne predsjednika Asada, koji pripada Alavitima, jednom ograniku šiitskog islama.

Egipatska vlada je u više navrata pozivala Asada da podnese ostavku.

Bonus video: