Pakistan: Ubijeni zdravstveni radnici

Naoružani napadači ubili su danas dvojicu zdravstvenih radnika koji su vakcinisali djecu na severozapadu Pakistana, saopštila je policija.
0 komentar(a)
Vakcinacija, Foto: Rojters
Vakcinacija, Foto: Rojters
Ažurirano: 16.06.2013. 14:11h

Naoružani napadači ubili su danas dvojicu zdravstvenih radnika koji su vakcinisali djecu na sjeverozapadu Pakistana, saopštila je policija.

Sve se odigralo u gradu Gadun, na oko 120 kilometara istočno od Pešavara, gdje zdravstveni radnici od juče idu od vrata do vrata i vakcinišu djecu, izjavio je lokalni šef policije Mian Said.

Said je rekao agenciji AFP da su napadači bili na motociklima, dodajući da medicinski radnici nisu htjeli da ih prati obezbjeđenje.

Prošlog mjeseca ubijena je još jedna zdravstvena radnica koja se zalagala za vakcinaciju djece.

Niko nije preuzeo odgovornost za ove napade, ali su prošle godine pakistanski talibani zabranili da se djeca vakcinišu protiv dječije paralize u plemenskoj oblasti Vaziristan, uz obrazloženje da je ta vakcinacija samo pokriće za špijunažu.

Tim zdravstvenih radnika našao se i prošle godine na meti napada i tada je ubijeno devet ljudi. Pakistan, Avganistan i Nigerija su jedine zemlje gdje postoji endemija dječije paralize. U Pakistanu je prije dvije godine zabilježeno 198 slučaja dječije paralize.

Bonus video: