Vašington Pjongjangu: Razgovori da budu realni

Upozoravaju Sjevernu Koreju da neće razgovorom uspjeti da izdejstvuje prekid sankcija, te da mora da obustavi svoj nukelarni program
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2013. 17:45h

Sjedinjene Američke Države blagonaklono gledaju na predlog Pjongjanga o direktnim razgovorima, ali upozoravaju Sjevernu Koreju da neće razgovorom uspjeti da izdejstvuje prekid sankcija, te da mora da obustavi svoj nukelarni program.

Iz Bijele kuće je rečeno da razgovori moraju biti "realni" i zasnovani na ispunjenim obavezama.

Vlasti Sjeverne Koreje predložile su danas razgovore na visokom nivou sa SAD "kako bi se smanjile tenzije i sproveo regionalni mir i bezbjednost na korejskom poluostrvu", javila je agencija KCNA.

Prijedlog je uputio predstavnik Nacionalne komisije za bezbjednost u posebnom saopštenju, dodaje kineska agencije Sinhua.

Taj prijedlog dolazi nekoliko dana pošto je Sjeverna Koreja saopštila da će ponovo uspostaviti "crvenu telefonsku liniju" sa Južnom Korejom, koju je Pjongjang prekinuo u martu

Prema tom prijedlogu, obje strane treba da razgovaraju o pitanju od zajedničkog značaja, da smanje vojne tenzije na korejskom poluostrvu i da usmeno primirje o kraju rata s Južnom Korejom 50-ih godina zamijene mirovnom poveljom.

Neimenovani predstavnik Pjongjanga je rekao da Vašington može da odluči o datumu sastanka.

Vašington je ranije odbacivao ideju o direktnim pregovorima sa Pjongjangom, jer bi se u tom slučaju isključila Južna Koreja, bliski saveznik SAD u tom dijelu svijeta.

Taj prijedlog dolazi nekoliko dana pošto je Sjeverna Koreja saopštila da će ponovo uspostaviti "crvenu telefonsku liniju" sa Južnom Korejom, koju je Pjongjang prekinuo u martu.

Sjeverna Koreja je prekinula takozvanu telefonsku crvenu liniju, posljednji kontakt između dvije susjedne zemlje, jer su tada sve više rasle tenzije na korejskom poluostrvu.

Južna Koreja prihvatila je prije nekoliko dana prijedlog Sjeverne Koreje da počnu zvanične pregovore o ponovnom otvaranju zajedničke pogranične industrijske zone i o nizu drugih pitanja zbog kojih su posljednjih mjeseci bile na pragu sukoba.

Sjevernokorejski komitet za mirno ujedinjenje dvije Koreje predložio je Seulu da uskoro počnu pregovori, navodeći da će akcenat biti stavljen na pitanje industrijske zone Kesong, i na ponovno spajanje porodica razdovojenih poslije rata dvije Koreje, 1953. godine.

U Kesongu, koji se nalazi na teritoriji Sjeverne Koreje, radi više od 50.000 sjevernokorejskih građana i stotine državljana Južne Koreje.

Sjeverna Koreja je početkom aprila zatvorila Kesong, povukla radnike i zabranila južnokorejskim menadžerima da ulaze u kompleks.

Pjongjang je to učinio u znak protesta zbog zajedničke vježbe američke i južnokorejske vojske i pooštravanja sankcija UN.

Kriza se pogoršala jer je februara Pjongjang izvršio treću nuklearnu probu, a potom u više navrata prijetio da će raketama gađati i južnog susjeda i SAD.

Galerija

Bonus video: