Obama s kolegama iz EU razgovarao o Siriji

Američki predsjednik ne odustaje od podrške sirijskim pobunjenicima zbog hemijskog oružja koje je navodno koristila sirijska vojska. U međuvremenu 70 Asadovih oficira dezertiralo i prebjeglo u Tursku
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2013. 18:17h

Američki predsjednik Barak Obama, koji je najavio da će vojno pomoći sirijske ustanike, razgovarao je o sukobu u toj zemlji s evropskim kolegama, objavila je danas Bijela kuća, a agencije javljaju da sirijska vojska nastavlja sa napadima na ustaničke položaje, ali i da je pretrpjela bijeg 71 oficira u Tursku.

Obama je u petak naveče razgovarao s britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, s francuskim predsjednikom Fransoa Olandom, italijanskim premijerom Enrikom Letom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, saopštila je danas Bijela kuća.

"Petoro čelnika razgovaralo je o Siriji i hemijskom oružju koji režim navodno koristi protiv vlastitog naroda i o načinima kako da pomognu političku tranziciju kako bi se završio sukob", saopštila je Bijela kuća.

Vašington je u četvrtak objavio da ima dokaze da sirijski režim koristi hemijsko oružje protiv pobunjenika i obavezao se da zbog toga prvi put pruži "vojnu pomoć" sirijskoj opoziciji.

Evropska unija je u maju ukinula embargo na isporuku oružja za sirijske ustanike i tako otvorila put Zapad da dostavlja više oružja protivnicima režima, u sukobu koji je u više od dvije godine odnio 93.000 ljudskih života.

Agencije Rojters i AFP prenose da su vazdušne snage i artiljerija sirijskog režima danas bombardovale položaje ustanika u Damasku i u okolini, i da je sukoba bilo i na drugim lokacijama u Siriji.

Asadov režim je u posljednjih nekoliko sedmica zabilježio bitne uspjehe u borbi protiv ustanika i početkom juna je osvojen Kusair, grad na granici sa Libanom, koji su ustanici držali godinu dana. Uspjehu sirijske vojske pomogao je libanski šiitski pokret Hezbolah koji je najavio da će nastaviti da podržava režim predsjednika Asada, pripadnika zajednice alavita, bliske šiitima.

Nakon što je Vašington objavio da će sada aktivno pomagati ustanike, Salim Idris, komandant Slobodne sirijske vojske (FSA), glavne pobunjeničke grupe u Siriji, pozvao je u petak zapadne saveznike da opskrbe ustanike protivvazdušnim i protivtenkovskim raketama i da uspostave zonu zabrane letjenja.

Ako FSA bude odgovarajuće naoružana, mogla bi u roku od šest mjeseci da porazi Asada, rekao je Idris.

Sirijska vojska pretrpjela je danas gubitak, grupa od 70 oficira je dezertirala i prebjegla u Tursku, javlja danas Rojters.

Među dezerterima je šest generala, kazao je turski zvaničnik na kojega se Rojters poziva.

Razlog dezertiranja oficira još nije objavljen, ali je ovo sigurno najveći bijeg tako velikog broja oficira u jednome mahu.

SAD bez podrške saveznika?

SAD su odlučile da počnu snabdijevanje sirijske opozcije oružjem, što nije naišlo na odobravanje u većem dijelu međunarodne zajednice. Pred Obamom je još dug put kako bi ubijedio svoje evropske kolege da bi se na taj način okončao krvavi građanski rat u Siriji, navodi se u tekstu američke mreže CBS.

Obamina adminstracija predstavila je dokaze da je režim Bašara el Asada koristio hemijsko oružje više puta protiv sopstvenog naroda, kao izgovor da se ustanicima pruži pomoć u oružju.

Međutim, reakcija međunarodne zajednice kreće se od potpunog negiranja amerčkih obavještajnih podataka(Rusija i Kina) do poziva na pregovore prije nego što se oružje isporuči ustanicima.

Skeptici smatraju da je na promjenu američke spoljne politike uticalo sve veće prisustvo radikalnih elemenata među na mahove razjedinjenim ustanicima i straha da bi oružje moglo da dospije u pogrešne ruke. Zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbjednost Ben Rouds ističe da je CIA sposobna da spriječi da oružje stigne do ekstremista.

Odnosi u Siriji su drugačiji nego prije šest mjeseci. To nam daje sigurnost da će oružje stići u prave ruke, ocjenjuje Rouds.

Međutim, svjedočeći pred Kongesom u aprilu, portparol generalštaba Vojske SAD general Martin Dempsi nije dijelio takvu samouvjerenost.

Kako ojcenjuje CBS, dobijanje podrške zapadnih saveznika takođe neće biti lak posao.

Britanski premijer Dejvid Kameron kaže da postoje vjerodostojni dokazi o višestrukim napadima sirijske vojske hemijskim oružjem. Kameron, međutim, upozorava da elementi povezani sa Al Kaidom takođe nastoje da pribave takvo oružje. On je ponovio da britanska vlada nije donijela odluku da naoruža umjerenu sirijsku opozciju.

Francuski predjsednik Fransoa Oland kaže da upotreba hemijskog oružja od strana Asadovih snaga "potvrđuje potrebu da se izvrši pritisak na sirjiski režim". Ipak, portparol francuske vlade Filip Lajo nije rekao da li je došao trenutak za naoružavanje ustanika.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun predvodi opozciju protiv američke odluke da pošalje oružje opozciji.

Ban Ki Mun smatra da niko ne može biti siguran da je hemijsko oružje upotrijebljeno, dok se ne sprovede istraga na terenu.

Amerika je do sada pružila pomoć ustanicima u vrijednosti od 250 miliona dolara. Obamina adminstracija je saopštila da je 127 miliona potrošeno na naftovod. Portparol Stejt departmenta Dženifer Psaki rekla da je prostalih 123 miliona eura potrošeno za pancirne prsluke i drugu opremu kao što su naočare za noćno izviđanje. Ta pošiljka je na putu ka Siriji.

Galerija

Bonus video: