UDARAC TVRDOJ STRUJI

Novi predsjednik Irana: "Umjerenost je pobijedila ekstremizam"

Novoizabrani predsjednik Irana Hasan Rohani, u govoru nakon završetka glasanja svoju pobjedu okarakterisao kao "pobjedu mudrosti i zrelosti nad ekstremizmom..."
64 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2013. 19:19h

U svom obraćanju nakon završetka glasanja na kojima je u prvom krugu dobio većinu glasova iranskih glasača Hasan Rohani je naglasio da je "ovo pobjeda mudrosti, umjerenosti i zrelosti nad ekstrmizmom...". U nastavku govora je zatražio od lidera zapadnih zemalja da se obraćaju njegovoj zemlji sa poštovanjem ukoliko očekuju i traže pristojan odgovor.

Hasan Rohani, koga podržavaju reformisti i umjerene snage pobijedio je na predsjedničkim izborima u Iranu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je Rohani osvojio 50.7 odsto glasova.

Zbog ogromne izlaznosti, glasanje je bilo produženo za tri sata. To ukazuje da Iranci vjeruju u promjene, mada je bilo opšte uvjerenje da je pobjeda kandidata iz vladajućeg establišmenta unaprijed osigurana

Konzervativni Mohamad Bager Galibaf je osvojio 16.6 procenata glasača, a za iranskog pregovarača za nuklearna pitanja, Saida Džalilija, glasalo je 11.4 odsto prebrojanih glasova.

Pravo glasa u Iranu ima 50,5 miliona ljudi, a izlaznost je bila velika, čak 72 odsto.

Rohani je bio pregovarač za iranska nuklearna pitanja između 1997. i 2005. godine, dok je predsjednik Irana bio Mohamad Katami.

Uoči izbora nije bilo jasno ko od ukupno šest kandidata ima najviše šanse da naslijedi Mahmuda Ahmadinedžada, čija se osmogodišnja vladavina završava, pošto po Ustavu ne može da se kandiduje za treći uzastopni mandat.

Zbog ogromne izlaznosti, Ministarstvo unutrašnjih poslova Irana je juče produžilo glasanje za tri sata.

To ukazuje da Iranci vjeruju da svojim glasom mogu nešto da promijene, mada je bilo opšte uvjerenje da je već unaprijed osigurana pobjeda kandidata iz vladajućeg establišmenta.

Pobjeda Rohanija značil određen udarac za tvrdu struju u Iranu. Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, javno nije podržao nijednog kandidata.

Pobjeda Rohanija vjerojatno neće radikalno promijeniti odnose između Irana i svijeta, niti dovesti do promjene politike Teherana kad je riječ o iranskom nuklearnom programu i sigurnosnim pitanjima o kojima odlučuje vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, ocjenjuju analitičari.

Galerija

Preporučujemo za Vas