Najžešće borbe u Alepu u posljednjih nekoliko mjeseci

Glavne borbe vođene u istočnim djelovima najvećeg sirijskog grada Alepa blizu granice sa Turskom, okarakterisane kao "najnasilnije u posljednjih nekoliko mjeseci"
3 komentar(a)
Sirija, Kusair, Foto: AFP
Sirija, Kusair, Foto: AFP
Ažurirano: 14.06.2013. 12:35h

Sirijske trupe i pobunjenici vodili su danas u gradu Alepu najžešće borbe u posljednjih nekoliko mjeseci, dan pošto je Vašington prvi put odobrio slanje naoružanja opozicionim borcima.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Britaniji, saopštila je da su glavne borbe vođene u istočnim djelovima najvećeg sirijskog grada Alepa blizu granice sa Turskom, okarakterisavši ih kao "najnasilnije u posljednjih nekoliko mjeseci".

Opozicioni Medija centar iz Alepa rekao je da su vladine trupe bombardovale kvart Sahur tenkovskim granatama i raketama, prije nego što su na lice mjesta stupile kopnene snage. Borbe su trajale oko četiri sata.

Bijela kuća je juče objavila da je američki predsjednik Barak Obama odobrio snabdijevanje sirijskih pobunjeničkih grupa ličnim pješadijskim oružjem i municijom, i ovlastio Centralnu obavještajnu agenciju (CIA) da organizuje isporuku ovog naoružanja.

Zamjenik Obaminog savjetnika za nacionalnu bezbjednost, Ben Rouds rekao je da su SAD to odlučile poslije nedavnih neuspjeha pobunjenika na bojnom polju i tvrdnje da je režim predsjednika Bašara el Asada koristio hemijsko oružje, odnosno nervni gas sarin, koji je izazvao smrt 100 do 150 ljudi.

Iz Moskve je odmah stigao demanti u kome se kaže da su podaci o hemijskom oružu Asada iz iste kuhinje kao i podaci o tome da je bivši irački predsjednik Sadam Husein raspolagao zalihama hemijskog oružja, što je prethodilo vojnoj intervenciji u toj zemlji.

Od marta 2011, kada su počeli sukobi u Siriji, poginulo je, prema UN, više od 93.000 ljudi.

Bonus video: