Hamneija "baš briga" što SAD misle o izborima

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei pozvao je Irance da se u što većem broju odazovu na predsjedničke izbore i kazao da ga je "baš briga" za američke sugestije da je glasanje namješteno
1 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2013. 10:39h

"Važno je da svi učestvuju", rekao je Hamnei dok je praćen kamerama u programu uživo došao na biralište. "Naša draga nacija mora s uzbuđenjem i radošću da dođe na izbore i da zna da sudbina i blagostanje naše zemlje od nje zavise", rekao je.

"Nedavno sam čuo nekoga iz američkog Nacionalnog savjeta bezbjednosti kako govori da oni ne prihvataju i ne priznaju ove izbore u Iranu. Baš nas briga", naglasio je Hamnei.

Američki državni sekretar Džon Keri je 24. maja doveo u pitanje vjerodostojnost predsjedničkih izbora u Iranu zbog toga što je iranski Savjet čuvara revolucije iz izborne trke diskvalifikovalo 19 kandidata.

U izbornoj trci su ostala šestorica kandidata, pet kozervativnih - Said Džalili (47), Ali Akbar Velajati (67), Muhamed Bager Galibaf (51), Muhamed Garazi (72) i Mohsan Rezaj (58) i reformista Hasan Rohani (64).

Hamnei nije javno rekao koga je svojim glasom podržao.

"Glasao sam za jednoga od kandidata. Nikome nisam rekao za koga, čak ni moja djeca to ne znaju", kazao je.

Iran danas na izborima odlučuje ko će naslijediti populističkog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, kojem ističe drugi mandat na toj dužnosti. Godine 2009. opozicija je reizbor predsjednika Ahmadinedžada ocijenila lažiranim nakon čega su organizovali proteste na ulicama na što je režim odgovorio oštrim represijama koje su potresle Islamsku Republiku. Vrhovni vjerski vođa ajatolah Ali Hamnei izjavio je da želi da ove godine izbori budu uredni, mirni i čisti.

Više od 50,5 miliona birača pozvano je na birališta koja bi formalno trebala da budu otvorena do 17.30 sati po srednjoevropskom vremenu.

Ukoliko danas ni jedan kandidat ne dobije 50 posto glasova, drugi krug glasanja između dvojice vodećih kandidata održaće se narednog petka.

Bonus video: