Sirija: SAD lažu o upotrebi hemijskog oružja

Sirijski zavaničnici smatraju da SAD priču o upotrebi hemijskog oružja koriste samo kao izgovor da se umješaju u sirijski građanski rat koji traje više od dvije godine
52 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2013. 13:46h

Ministarstvo spoljnih poslova Sirije optužilo je danas SAD da lažu da je režim u Damasku upotrebio hemijsko oružje protiv pobunjenika.

Sirija smatra da SAD to koriste samo kao izgovor da se umješaju u sirijski građanski rat koji traje više od dvije godine.

"Bela kuća se oslanja na izmišljene informacije kako bi svalila odgovornost na sirijsku vladu za upotrebu tog oružja, uprkos nizu saopštenja koja potvrđuju da su hemijsko oružje u Siriji upotrijebile terorističke grupe u Siriji", ističe se u saopštenju.

"Sedinjene Američke Države, pribjegavajući sramotnim izgovorima kako bi omogućile da predsjednik (Barak) Obama odluči da naoruža sirijsku opoziciju, pokazuju da imaju očigledno dvostruke standarde u pogledu terorizma", navelo je sirijsko ministarstvo, a javio je Rojters.

Dan ranije Bijela kuća je odlučila da uputi vojnu pomoć pobunjenicima u Siriji, ali nije precizirano da li će se SAD direktno umiješati u rat.

Strane agencije navode da se predsjednik SAD Barak Obama odlučio na takav korak nakon što je Njujork tajms objavio dokument koji cirkuliše u Vašingtonu, a dokazuje da je režim Bašar al Asada koristio hemijsko oružje.

Obama je u aprilu upozorio da je upotreba hemijskog oružja "crvena linija" koju Damask ne smije da pređe.

Međutim, Bijela kuća nije jedinstvena po pitanju ulaska u rat i postoje duboke podjele oko narednih poteza.

Vašington je do sada izbjegavao da se direktno umiješa u građanski rat, ali je manevarski prostor smanjen za Obamu, jer ozbiljan pritisak vrše Bil Klinton i Džon Mekejn.

Njujork tajms piše da su svi mirovni pokušaji Amerike kada je riječ o Siriji pali u vodu i mogu se označiti kao neuspjeli, a poslije ulaska boraca Hezbolaha u sukob na strani Asada, dobar dio ustaničkog pokreta se našao na ivici kolapsa.

Britanija se slaže sa SAD

Šef diplomatije Velike Britanije Vilijam Hejg je kazao da se slaže sa ocjenama SAD da su hemijska oružja uključujući sarin upotrebljena u Sirji, od strane snaga lojalnih predsjedniku Asadu.

"Velika Britanija je predstavila dokaze o upotrebi hemijskog oružja u Siriji istražiteljima iz Ujedinjenih nacija, i radili smo sa saveznicima da dobijemo bolje informacije o situaciju u zemlji", saopštio je Hejg.

Hejg je saopštio da osuđuje neuspjeh Asadovog režima da sarađuje sa misijom UN.

Galerija

Bonus video: